Σάββατο 19 Οχτώβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Σύγχρονη Εποχή»: Αλμπερτ Μαλτς «Το υπόγειο ρεύμα» (παιδί πλούσιων μεταναστών στις ΗΠΑ, σημαντική μορφή της προοδευτικής λογοτεχνίας, μέλος του ΚΚ ΗΠΑ, φυλακισμένος από το μακαρθισμό, ο συγγραφέας, με αυτό το μυθιστόρημα γραμμένο το 1940, βασιζόμενος σε πραγματικά γεγονότα το Φλεβάρη του 1936 στο Ντιτρόιτ, περιγράφει με αδρό ρεαλισμό τη σκληρή πάλη των κομμουνιστών εργατών στα εργοστάσια Φορντ και τη βία των μηχανισμών του κεφαλαίου).

- Βιβλιοθήκη του Μουσείου Μπενάκη: «Αρχείου Σταύρου Καλλέργη - Ψηφίδες από το σχεδιασμό της σοσιαλιστικής πολιτείας» (εισαγωγή - επιμέλεια Κωστή Καρπόζηλου.

- «Αγρα»: Ρομπέρτο Μπολάνιο «Το Τρίτο Ράιχ» (μετάφραση Κρίτωνα Ηλιόπουλου. Ο Χιλιανός ποιητής- πεζογράφος που φυλακίστηκε από τη δικτατορία του Πινοσέτ για την αντιστασιακή δράση του και μετά την απελευθέρωσή του, το 1978, έφυγε για την Ισπανία, όπου πέθανε το 2003, σ' αυτό το δηλητηριώδους σαρκασμό στο μυθιστόρημα καταγγέλλει τους μηχανισμούς του ναζιστικού Γ' Ράιχ). Ολιβερ Σακς «Το νησί των τυφλών στα χρώματα» (μετάφραση Αννυς Σπυράκου - Κώστα Πόταγα. Ταξιδιωτικό, αυτοβιογραφικό και ιατρολογικό αφήγημα του καθηγητή Νευρολογίας και Ψυχιατρικής, γνωστού και από τη βασισμένη σε βιβλίο του, βραβευμένη με Οσκαρ ταινία «Ξυπνήματα»).

- «Βιβλιοπωλείο της "Εστίας"»: Θανάσης Βαλτινός «Ημερολόγιο 1836 - 2011» (σύντομες, ακόμη και μιας μόνο φράσης, ημερολογιακές σημειώσεις του διακεκριμένου με Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, το διεθνές βραβείο «Καβάφη» και βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, συγγραφέα). Κατερίνα Δασκαλάκη «Ατιτλο» (διηγήματα).

- «Μικρή Αρκτος»: Πάνος Τσίρος «Δεν είν' έτσι;» (συλλογή με 13 διηγήματα του καθηγητή Μέσης Εκπαίδευσης).

- «Κέρδος»: Μανόλης Τσακίρης «Το σώμα του νερού» (ποιητική συλλογή του βραβευμένου ποιητή, σεναριογράφου αρκετών ταινιών και συνεργάτη του Θόδωρου Αγγελόπουλου).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ