Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νέες καθυστερήσεις στο «δρόμο» προς τη «Γενεύη ΙΙ»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Με τον Σύρο Πρόεδρο, Μπάσαρ αλ Ασαντ, συναντήθηκε χτες ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λακχντάρ Μπραχίμι, με τον πρώτο να τονίζει, σύμφωνα με τα συριακά ΜΜΕ, ότι οι συνομιλίες για εξεύρεση πολιτικής λύσης στο πλαίσιο της «Γενεύης ΙΙ» θα πετύχουν μόνο εφόσον οι ξένες δυνάμεις σταματήσουν να υποστηρίζουν τους αντικαθεστωτικούς. Ο Ασαντ, επίσης, φέρεται να επανέλαβε ότι το πολιτικό μέλλον της χώρας και την ηγεσία της θα αποφασίσουν μόνο οι Σύροι πολίτες και όχι τρίτα μέρη.

Παρά το γεγονός ότι συνεχίζονται οι διπλωματικές επαφές για τη «Γενεύη ΙΙ», η έλλειψη συμφωνίας μεταξύ των αντικαθεστωτικών καθώς και η άρνηση σημαντικού τμήματός τους, όπως οι ακραία ισλαμιστικές μισθοφορικές οργανώσεις, να συμμετάσχουν γενικώς προκαλούν προβληματισμό στον Μπραχίμι, όπως επίσης και η δυσφορία της Σ. Αραβίας, που φέρεται να κρύβεται πίσω από τις κατηγορηματικές αυτές αρνήσεις. Πηγές από το περιβάλλον του και από τον ΟΗΕ διέρρεαν, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», ότι όπως πάνε τα πράγματα είναι απίθανο να γίνει εφικτή η πραγματοποίηση της συνόδου στις 23 ή 24 Νοέμβρη, όπως είχε αρχικώς ακουστεί, αλλά μάλλον αναβάλλεται για αργότερα, πιο κοντά στα Χριστούγεννα.

Εκτός, δε, από τις διαφωνίες των αντικαθεστωτικών, που στην καλύτερη περίπτωση θέτουν ως όρο την αποχώρηση Ασαντ από την εξουσία, φαίνεται ότι έχουν προκύψει διαφωνίες στην προσέγγιση του ποιος μπορεί να ενταχθεί στη συριακή αντιπολίτευση. Αν και Ρωσία και ΗΠΑ, που δρομολόγησαν την πραγματοποίηση της «Γενεύης ΙΙ», συμφωνούν ότι θα πρέπει να υπάρξει «ενιαία εκπροσώπηση των Σύρων αντικαθεστωτικών» στη σύνοδο, διαφωνούν ως προς το ποιοι είναι αυτοί. Η Μόσχα φέρεται να πιέζει για τη συμμετοχή σε αυτόν τον ενιαίο φορέα και οργανώσεων που δεν συμμετέχουν στις μάχες και τις έχουν καταδικάσει ενώ αναγνωρίζονται ως αντιπολίτευση και από τη συριακή ηγεσία, ενώ, αντίθετα, η Ουάσιγκτον φέρεται να επιμένει ότι εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών μπορεί να είναι η «Εθνική Συριακή Συμμαχία» και μόνο όποιος υπαχθεί υπό την αιγίδα της.

Ολα αυτά θα συζητηθούν, εκτός απροόπτου, την επόμενη Τρίτη στη Γενεύη, όπου θα συναντηθούν εκπρόσωποι των Ρωσίας, ΗΠΑ και ο Μπραχίμι. Από την ίδια πόλη, χτες, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ και ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός τόνιζαν πως 1 εκατομμύριο άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στις συγκρούσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ