Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Βλέπει συγκλίσεις συγκυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ

«Ενθαρρυντικά μηνύματα για συναινέσεις και συγκλίσεις» ανάμεσα στη συγκυβέρνηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) και τον ΣΥΡΙΖΑ, βλέπει στην τριμηνιαία έκθεσή του το «Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή», στο οποίο έχει ανατεθεί η παρακολούθηση της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού. Επισημαίνει ότι η κατάσταση στη χώρα παραμένει «κρίσιμη» και ακόμη ότι παρά τα όποια σημάδια «σταθεροποίησης», όπως οι ίδιοι τα χαρακτηρίζουν, η «επιστροφή στην ανάπτυξη δεν έχει διασφαλιστεί».

Ειδικότερα:

Οι «συναινέσεις και οι συγκλίσεις κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης», σύμφωνα με την έκθεση, αφορούν σε ζητήματα όπως η παραμονή της χώρας στο ευρώ, η αναδιάρθρωση του χρέους, η «αναθεώρηση του προγράμματος προσαρμογής», δηλαδή η επικαιροποίηση πτυχών της αντιλαϊκής πολιτικής στο φόντο των εξελίξεων και των σημερινών προτεραιοτήτων της εφαρμοζόμενης πολιτικής σε όφελος του κεφαλαίου.

«Συγκλίσεις» συγκυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης διαπιστώνουν και σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη «μετά το μνημόνιο εποχή». Επισημαίνουν ότι η δημοσιονομική διαχείριση θα ορίζεται ολοένα και περισσότερο στο πλαίσιο της ΕΕ, δηλαδή από τους κανόνες ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, μηχανισμούς αυτόματης διόρθωσης τυχόν αποκλίσεων, πολιτική «μεταρρυθμίσεων» κ.ά.

Οι εκτιμήσεις τους για ρυθμούς ισχνής ανάκαμψης του ΑΕΠ από το 2014, βασίζονται σε ορισμένα ιδιωτικά «επενδυτικά σχέδια» που προχωρούν (COSCO, «Philip Mortis», υδροπλάνα κ.ά) στην επανεκκίνηση έργων (οδικοί άξονες που παραδίδονται στους ιδιώτες), στις ιδιωτικοποιήσεις, στον αγωγό φυσικού αερίου, που «δεν αντιμετωπίζει προβλήματα». Στο ίδιο πλαίσιο είναι ο νέος «επενδυτικός νόμος.

«Ασάφειες» βλέπουν στο «διαπραγματευτικό τοπίο που χαρακτηρίζεται από διαφορές ανάμεσα στους εμπλεκόμενους παίκτες» (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κυβερνήσεις κρατών της ΕΕ, ΗΠΑ, τράπεζες, «επενδυτικά» σχήματα).

Μεγαλύτερη «πηγή αβεβαιότητας» είναι τα «ελλείμματα - οικονομικά και θεσμικά - σε μια σειρά τομέων του Δημοσίου». «Κρίσιμο ζήτημα» χαρακτηρίζεται η εξέλιξη της διοικητικής μεταρρύθμισης, «μέρος της οποίας είναι το πρόγραμμα κινητικότητας και οι απολύσεις στο Δημόσιο και η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ