Σάββατο 2 Νοέμβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΙΔΙΩΝ»
Εμπαιγμός με ψίχουλα στις λαϊκές οικογένειες

Διευκρινιστική εγκύκλιος από τον ΟΓΑ

Απάτη ολκής αποδείχνεται η κυβερνητική προπαγάνδα για την «ενίσχυση» των λαϊκών νοικοκυριών με παιδιά, την ώρα που με τον ισχύοντα σήμερα φορολογικό νόμο έχει ήδη καταργηθεί τόσο το αφορολόγητο όριο για τα προστατευόμενα παιδιά των λαϊκών νοικοκυριών, όσο και το αφορολόγητο για τα εισοδήματα μισθωτών, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων, φτωχομεσαίων αγροτών.

Επιπλέον, καταργήθηκαν και οι όποιες ελαφρύνσεις τρεμόπαιζαν στα πόδια τους, που αφορούν στις κάθε είδους εκπιπτόμενες δαπάνες. Στο πλαίσιο των λεγόμενων «στοχευμένων παρεμβάσεων» και για τη διαχείριση φαινομένων φτώχειας, μοιράζουν ψίχουλα με τη μορφή «επιδόματος», που ακόμη και αυτό παρέχεται κουτσουρεμένο. Ο εμπαιγμός έχει και συνέχεια. Το επίδομα των παιδιών, όπως και όλα τα άλλα (προνοιακά, πολυτεκνικά, ΕΚΑΣ, ανεργίας), τα οποία ήταν αφορολόγητα, στο εξής προστίθενται στα «τυχόν άλλα εισοδήματα» της λαϊκής οικογένειας και φορολογούνται με βάση τους προβλεπόμενους συντελεστές της φορολογικής κλίμακας.

Διευκρινιστική εγκύκλιο για τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία χορήγησης του πενιχρού «ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων» και του ειδικού επιδόματος που καταβάλλεται σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, εξέδωσε χτες ο Οργανισμός Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ). Υπενθυμίζεται, ότι με τον νόμο 4093/2012 και τις διαδοχικές αλλαγές που σημειώθηκαν εντός του 2013, τα επιδόματα παιδιών συρρικνώθηκαν, επιφέροντας οδυνηρές συνέπειες στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες της χώρας, ενώ με τις διατάξεις του καταργήθηκαν μια σειρά παροχές όπως η σύνταξη πολύτεκνης μητέρας.

Από φέτος επίδομα μπορούν να λάβουν οικογένειες, με ένα ή δύο παιδιά, μέχρι 40 ευρώ για κάθε παιδί ή ανήλικο προστατευόμενο μέλος, οι οποίες βρίσκονται εντός εισοδηματικών κριτηρίων που προβλέπει η σχετική εγκύκλιος. Ολόκληρο το επίδομα λαμβάνουν εάν έχουν ετήσιο εισόδημα έως 6.000 ευρώ, από 6.001 ευρώ έως 12.000 ευρώ λαμβάνουν τα 2/3 του επιδόματος και από 12.001 ευρώ έως 18.000 ευρώ θα λάβουν το 1/3.

Επίσης το επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων καταβάλλεται σε οικογένειες με τρία και άνω εξαρτώμενα τέκνα και το ποσό ανέρχεται στα 500 ευρώ ετησίως για κάθε παιδί. Για τις τρίτεκνες οικογένειες το επίδομα καταβάλλεται εφόσον το συνολικό οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι 45.000 ευρώ. Το εισοδηματικό αυτό όριο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για τις οικογένειες με τέσσερα τέκνα και κατά 4.000 ευρώ για κάθε επί πλέον τέκνο για τις οικογένειες με περισσότερα των τεσσάρων τέκνων.

Τέλος, για να καταβληθούν τα επιδόματα ο δικαιούχος θα πρέπει να κατοικεί ή διαμένει μόνιμα και συνεχώς την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα, να φορολογείται στη χώρα μας, τα εξαρτώμενα τέκνα να βρίσκονται επίσης στην Ελλάδα και να έχει συμπληρώσει το ειδικό έντυπο Α21 που υποβάλλεται μέσω του Taxisnet.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ