Τετάρτη 2 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΤΕ
Τροπολογία διευκόλυνσης νέου ξεπουλήματος

Τροπολογία για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ προωθεί η κυβέρνηση. Θα επιτρέπει την πώληση ποσοστού 15% του Οργανισμού, με την έκδοση ομολογιακού δανείου και παραχώρηση μετοχών σε τραπεζικά ιδρύματα, προκειμένου να τα μεταπωλήσουν αργότερα σε άλλους ιδιώτες. Οπως ακριβώς προϋποθέτει και η πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για παράδοση της πλειοψηφίας των μετοχών της επιχείρησης στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Την προηγούμενη βδομάδα, σε σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, αποφασίστηκε η κατάθεση, τις επόμενες μέρες, τροπολογίας στη Βουλή για να προωθηθεί η έκδοση ανταλλάξιμου ομολόγου και η μεταβίβαση άλλων μετοχών του ΟΤΕ σε τραπεζικούς ομίλους. Κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες η τροπολογία είναι έτοιμη και θα προβλέπει πρόσθετες ρυθμίσεις στις διατάξεις του Ν. 2000/91 περί ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΚΟ. Συγκεκριμένα, προωθούνται οι ακόλουθες δύο προσθήκες:

  • Το δημόσιο (ή άλλος πωλητής) θα μπορεί να εκδώσει ομολογιακό δάνειο παρέχοντας στους ομολογιούχους το δικαίωμα να ανταλλάξουν τις ομολογίες τους με μετοχές της ΔΕΚΟ, οι οποίες μέχρι εκείνη τη στιγμή ανήκουν στο δημόσιο
  • Η πώληση των μετοχών μπορεί να γίνεται προσωρινά σε ενδιάμεσους φορείς (πιστωτικά ιδρύματα, χρηματοοικονομικούς οίκους κλπ.), οι οποίοι διακρατούν τις μετοχές μέχρι την οριστική διάθεσή τους στους επενδυτές.

Και στις δύο περιπτώσεις θα υπάρχει η πρόβλεψη ότι στη λήξη των προθεσμιών και εάν οι μετοχές δε μεταβιβαστούν σε επενδυτές, το ελληνικό δημόσιο θα τις επαναγοράζει ή θα υποδεικνύει άλλα νομικά πρόσωπα που θα μεταβιβάζονται.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει τη συμμετοχή του δημοσίου στον ΟΤΕ σε ποσοστό 36% από 51% που είναι σήμερα, ως εξής:

- Θα εκδοθεί ομολογιακό δάνειο μετατρέψιμο σε μετοχές του ΟΤΕ, ισόποσο με το 9% των μετοχών του. Το ομολογιακό δάνειο θα έχει διάρκεια 3-5 χρόνια και θα διατεθεί σε τράπεζες και θεσμικούς επενδυτές.

- Το υπόλοιπο 6% θα διατεθεί σε όμιλο τραπεζών, που θα έχουν την υποχρέωση διακράτησης μέχρι 18 μήνες. Το ποσοστό αυτό θα διατεθεί στη συνέχεια στο λεγόμενο στρατηγικό σύμμαχο (ξένη τηλεπικοινωνιακή εταιρία), αν τελικά βρεθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ