Σάββατο 9 Νοέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ - ΝΑΪΝΤΕΝΟΦ
Συμφώνησαν για ενίσχυση της καταστολής

Τη στενότερη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, δρομολόγησαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Ανγκελ Ναϊντένοφ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στη Σόφια. Παράλληλα, συμφώνησαν για κοινή δράση των στρατιωτικών, αστυνομικών και κατασταλτικών μηχανισμών μεταξύ των δύο χωρών για την αντιμετώπιση των μεταναστών. Ο Ελληνας υπουργός, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη Βουλγαρία, συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της γειτονικής χώρας Ροσέν Πλέβνελιεφ.

Στις κοινές δηλώσεις τους, οι δύο υπουργοί Αμυνας τόνισαν την ανάγκη για ενίσχυση των «κοινών πρωτοβουλιών» των δύο χωρών «ως σύμμαχοι και εταίροι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ». Ο Αν. Ναϊντένοφ τόνισε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει η «ολοκλήρωση της διαδικασίας της υπογραφής και επικύρωσης τεχνικού πρωτοκόλλου που συνοδεύει τη διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας, σχετικά με κοινές επιχειρήσεις άμυνας και αστυνόμευσης του εναέριου χώρου και τις διασυνοριακές επιχειρήσεις».

Από την πλευρά του, ο Δ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε «τη Βουλγαρία και την Ελλάδα βασικούς πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης» και σημείωσε ότι οι συναντήσεις που είχε επιβεβαίωσαν «τη βούληση των δύο κυβερνήσεων για πιο δυναμική ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στον τομέα της άμυνας».

Οι δύο υπουργοί στις δηλώσεις εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις «αυξανόμενες ροές μεταναστών» στις δύο χώρες. Ο Δ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι «το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης θα είναι υψηλά στην ατζέντα τις ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ», και υποστήριξε την επικίνδυνη και για το εσωτερικό της χώρας μας άποψη ότι «πίσω από όλα αυτά τα μεταναστευτικά ρεύματα μπορεί να κρύβονται και να εκδηλώνονται εστίες που να αναπαραγάγουν τη βία και, σε κάποιες περιπτώσεις και την τρομοκρατία». Θέση που οδηγεί στο να αντιμετωπίζονται τα θύματα του ιμπεριαλισμού που αναγκάζονται να μεταναστεύουν ως πιθανοί τρομοκράτες, θέση που ρίχνει νερό στο μύλο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Ο ίδιος προανήγγειλε νέα κατασταλτικά μέτρα κατά των μεταναστών από την κυβέρνηση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων με την «Frontex» για τη μεγαλύτερη αστυνόμευση των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας. Επίσης, πρόσθεσε ότι για την «αποτελεσματικότερη αναχαίτιση των λαθρομεταναστών» απαιτείται και η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.«πίσω από όλα αυτά τα μεταναστευτικά ρεύματα μπορεί να κρύβονται και να εκδηλώνονται εστίες που να αναπαραγάγουν τη βία και, σε κάποιες περιπτώσεις και την τρομοκρατία».

Ο Αν. Ναϊντένοφ ανακοίνωσε ότι η Βουλγαρία θα κατασκευάσει «φράχτη» στα σύνορά της «που να παρεμποδίσει τη διέλευση» μεταναστών - ανάλογο με εκείνον που έχει στον Εβρο η Ελλάδα - η φύλαξη του οποίου όπως είπε θα «ανατεθεί στο βουλγαρικό στρατό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ