Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ»
Εμπορευματοποίηση και ιδεολογική χειραγώγηση

Επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης του Πολιτισμού, που σημαίνει πλήρης μετατροπή του δημιουργού σε «επιχειρηματία» ή υπάλληλο των πολυεθνικών της «πολιτιστικής βιομηχανίας», με άμεσες αρνητικές συνέπειες και στο περιεχόμενο του έργου αφού το απόλυτο κριτήριο θα είναι η αγοραία προώθησή του, σημαίνει, εκτός πολλών ακόμη, το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Δημιουργική Ευρώπη», το οποίο εγκρίθηκε χτες από το Ευρωκοινοβούλιο και θα τεθεί σε ισχύ από τον ερχόμενο Γενάρη.

Η «Δημιουργική Ευρώπη» δεν αποτελεί απλώς ένα πρόγραμμα - «ομπρέλα» που καταργεί και ενσωματώνει το σύνολο των μέχρι τώρα πολιτιστικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων της ΕΕ, δηλαδή τα «Πολιτισμός», «MEDIA» και τα υποπρογράμματά τους. Συνιστά, ταυτόχρονα, την «επιτομή» όλων των μέχρι σήμερα αντιδραστικών αστικών κριτηρίων για τη στήριξη του Πολιτισμού σε όλες τις εκφάνσεις του.

Από το 2011 που ανακοινώθηκε πρώτη φορά, ο «Ριζοσπάστης» αποκάλυψε το βαθιά αγοραίο χαρακτήρα του με αποκορύφωμα τη δημιουργία εγγυητικού μηχανισμού, με στόχο να εξασφαλίζει, ο καλλιτέχνης, «ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση μέσω δανείων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες»!

Επιπλέον, από την πρώτη στιγμή η ΕΕ δεν έκρυψε τον βασικό χαρακτήρα του προγράμματος ως «αιμοδότη» του ευρωενωσιακού κεφαλαίου για αύξηση της ανταγωνιστικότητάς του. Από το 2011 ξεκαθάριζε ότι τομείς όπως τα οπτικοακουστικά, η σύγχρονη τέχνη, η μουσική, το βιβλίο, αντιμετωπίζουν «σοβαρές δυσκολίες όσον αφορά την πρόσβαση στη χρηματοδότηση» (σ.σ. που «λύνει» ο εγγυητικός μηχανισμός), επιπλέον όμως «έχουν παρόμοιες ανάγκες ως προς (...) την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, ώστε να συμβάλουν στην απασχόληση και στην ανάπτυξη». Το πρόγραμμα «απαντά σε αυτή την ανάγκη με μια πιο στρατηγική προσέγγιση και σχεδιάζει να πραγματοποιήσει επενδύσεις στους τομείς όπου ο αντίκτυπος θα είναι μεγαλύτερος».

Είναι φανερό ότι τα προϋπολογισθέντα 1,46 δισ. ευρώ για την επόμενη επταετία (9% μεγαλύτερο από τα τρέχοντα επίπεδα) θα πάνε στις «τσέπες» των μονοπωλίων του «ελεύθερου χρόνου» αλλά και προς την άλωση της συνείδησης των καλλιτεχνών, οι οποίοι προσπαθούν να δημιουργήσουν μέσα στο ασφυκτικό περιβάλλον που έφτιαξε ο ίδιος ο καπιταλισμός και που τώρα τους «προσφέρει» «διέξοδο»... ως πελάτες των τραπεζών ή ως υπαλλήλους των «πολιτιστικών» αφεντικών. Υπολογίζεται ότι η «Δημιουργική Ευρώπη» θα χρηματοδοτήσει τουλάχιστον 250.000 καλλιτέχνες και επαγγελματίες του πολιτιστικού τομέα, 2.000 κινηματογραφικές αίθουσες, 800 ταινίες και 4.500 μεταφράσεις βιβλίων. Ενώ ο χρηματοπιστωτικός μηχανισμός θα απευθύνεται σε «μικρές πολιτιστικές και δημιουργικές επιχειρήσεις» για να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικά δάνεια ύψους έως και 750 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα απευθύνεται στα κράτη - μέλη και σε τρίτες χώρες, υπό προϋποθέσεις γι' αυτές, και όχι απευθείας σε ιδιώτες. Δηλαδή, η χρηματοδότηση θα γίνεται μέσω των κρατών προς τους ιδιώτες.

Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι τα κριτήρια χρηματοδότησης θα είναι τα γνωστά και από τα παλαιότερα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ: Κατά πόσο το επιχορηγούμενο έργο θα προβάλλει τις «αξίες» της ΕΕ και το ιδεολόγημά της περί «ενιαίας πολιτιστικής ταυτότητας», που δεν είναι τίποτε περισσότερο από την ανάγκη του κεφαλαίου να ομογενοποιήσει την πολιτισμική πολυμορφία και να την υποτάξει στις δικές του ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ