Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αγρια εκμετάλλευση σπουδαστών στο όνομα της «πρακτικής»

Την κάλυψη συνολικά 150 θέσεων σε υπηρεσίες της Περιφέρειας από σπουδαστές των ΤΕΙ που θα κάνουν την εξάμηνη πρακτική τους για τα επόμενα πέντε χρόνια, αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο. Οι περισσότερες παρατάξεις στάθηκαν κυρίως στην ανάγκη αύξησης των θέσεων των σπουδαστών σε υπηρεσίες της Περιφέρειας, ενώ οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έθεσαν τα πραγματικά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι σπουδαστές κατά τη διάρκεια αυτού του εξαμήνου, τονίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη να πληρώνονται με κανονικό μισθό και να έχουν πλήρη δικαιώματα.

Η περιφερειακή σύμβουλος Αλεξάνδρα Μπαλλού τόνισε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν έχει «καμία αντίρρηση σε αύξηση των θέσεων», επισήμανε, όμως, ότι «η Περιφέρεια πάει -μ' αυτόν τον τρόπο- να καλύψει τις ανάγκες που έχει σε προσωπικό, γιατί δεν μπορεί να προσλάβει, γιατί της απαγορεύουν να πάρει υπαλλήλους με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας και αφού σε αυτό τον τομέα δε συγκρούεται με την κυβέρνηση, πάει να καλύψει τις ανάγκες της με τέτοιας μορφής εργασία».

Οι σπουδαστές, τόνισε η Αλ. Μπαλλού, «βγάζουν τεράστιο όγκο εργασίας γιατί λείπει προσωπικό, παράγουν πολύ γρήγορα γιατί έχουν γνώση, είναι νέοι, είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, και ταυτόχρονα κάνουν και ό,τι άλλο θέλει το μόνιμο προσωπικό. Δε γίνεται να παρέχουν πλήρη εργασία χωρίς να έχουν τον ίδιο μισθό και την ίδια κάλυψη, όταν αντιμετωπίζονται ίδια με τους άλλους εργαζόμενους».

Τόνισε επίσης, πως η Παιδεία σήμερα έχει βάση τις ανάγκες της αγοράς «αφού στέλνουν παιδιά να δουλέψουν τσάμπα σε επιχειρήσεις και η ανάγκη των παιδιών για δουλειά, προκειμένου να στηρίξουν οικονομικά τις σπουδές τους, τα οδηγεί και να επιλέγουν πρακτική που δεν είναι και συναφής με το αντικείμενό τους». Κάλεσε, τέλος, την Περιφέρεια να πάρει τους σπουδαστές και να τους πληρώνει με τον κανονικό μισθό και να τους παρέχει πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.

Η Στέλλα Παναγιώτου, πρόεδρος σπουδαστικού συλλόγου της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών στο ΤΕΙ Αθήνας τόνισε πως οι σπουδαστές των ΤΕΙ εργάζονται είτε κάνοντας τη "λάντζα" είτε κάνοντας θελήματα σε επιχειρήσεις. «Για το δημόσιο, τις εταιρείες που μπορούν να εργαστούν οι σπουδαστές, ο μισθός είναι 172 ευρώ (!) και δουλεύουμε οκτώ ώρες, αναγκαζόμενοι να κάνουμε δουλειές που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενό μας». Παράλληλα, είπε πως πρέπει να γίνει πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού για να μπορούν να επιτηρούν την πρακτική ενώ χρειάζεται να δίνεται μισθός που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες.

Ο εισηγητής Β. Κόκκαλης, κλείνοντας τη συζήτηση είπε πως οι σπουδαστές καλύπτονται για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη ενώ για την ασφάλισή τους και τη «μικρή» αμοιβή τους, παρέπεμψε στον καθορισμό τους από τα υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ