Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΩΔΙΚΑ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ»
Νέα αντιλαϊκά μέτρα με πρόσχημα τη φοροδιαφυγή

Μια ακόμα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) επικύρωσε χτες με τη γνωστή εκ των υστέρων διαδικασία η κυβέρνηση στη Βουλή, με το νομοσχέδιο «Επείγουσες ρυθμίσεις εφαρμογής Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων». Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι σε επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, άνω των 50.000 ευρώ, επιτρέπεται κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας «η κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη εντός της επιχείρησης κατά τις ώρες λειτουργίας αυτής και καθ' όλη τη διάρκεια του έτους». Μέχρι τώρα απαγορευόταν να γίνει κατάσχεση νύχτα, Κυριακές και Αύγουστο. Τώρα και με πρόσχημα «ύποπτα» καταστήματα που λειτουργούν τη νύχτα, ψηφίστηκε αυτή η ρύθμιση, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και αναδρομική ισχύ από τις 9 Αυγούστου του 2013.

Στην πράξη, βέβαια, με δεδομένο ότι το μεγάλο κεφάλαιο, όπως για παράδειγμα το εφοπλιστικό, απολαμβάνει «ειδικά φορολογικά καθεστώτα», το συγκεκριμένο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών στην πραγματικότητα έρχεται να δώσει ένα ακόμα χτύπημα κυρίως στους αυτοαπασχολούμενους, στους μικρομεσαίους επαγγελματίες της πόλης και της υπαίθρου.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι η επιμονή της κυβέρνησης να αξιοποιεί τη διαδικασία των ΠΝΠ είναι γιατί της λύνει τα χέρια απέναντι σε χρονοβόρες διαδικασίες, έτσι ώστε να προχωρήσει γρήγορα τα αντιλαϊκά μέτρα, γεγονός που «αναδεικνύει και το ρόλο του αστικού Κοινοβουλίου».

Επισήμανε επίσης ότι η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης δεν έχει ημερομηνία λήξης, σημειώνοντας: «Αλλωστε προχτές το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση του ΟΟΣΑ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, στην οποία καταγράφεται για μια ακόμα φορά η ανάγκη να κλιμακωθεί η αντιλαϊκή επίθεση στο όνομα της θωράκισης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων».

Σε ό,τι αφορά ειδικά την ΠΝΠ τόνισε ότι με πρόσχημα κάθε φορά τη φοροδιαφυγή και επιπρόσθετα στην προκειμένη περίπτωση τα νυχτερινά μαγαζιά, η κυβέρνηση παίρνει νέα αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Επισήμανε ότι το μεγαλύτερο τμήμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο ανήκει στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, αυτοί είναι που χρωστάνε τα δισεκατομμύρια, ωστόσο αυτοί που θα πληρώσουν τη νύφη του μέτρου θα είναι και πάλι μικροοφειλέτες λαϊκών νοικοκυριών.

Και δύο αντιλαϊκές τροπολογίες

Για άλλη μια φορά, στο νομοσχέδιο κύρωσης της ΠΝΠ, συμπεριλήφθηκαν και δύο άσχετες τροπολογίες. Η πρώτη έχει κατατεθεί από το υπουργείο Εργασίας και ρυθμίζει τις συνταξιοδοτικές, ασφαλιστικές και τις εφάπαξ αποδοχές των «ασφαλισμένων που θα συμμετέχουν από 14/11/2013 σε προγράμματα εθελούσιας εξόδου». Οπως σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος «διευκολύνετε τις τράπεζες να προχωρήσουν σε απόλυση χιλιάδων εργαζομένων», ώστε «να ανατραπούν οι εργασιακές συνθήκες, να υπάρχει πολύ πιο φθηνό εργατικό δυναμικό».

Η δεύτερη τροπολογία είναι επί της ουσίας ένα αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο και έχει κατατεθεί από το υπουργείο Παιδείας. Ενδεικτικά στην τροπολογία προβλέπεται για τις εγκαταστάσεις των νηπιαγωγείων η μείωση του τετραγωνικού που αντιστοιχεί ανά νήπιο, από 1,5 m2 σε 1,2 m2. Δηλαδή περισσότερα νήπια στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, περισσότερα κέρδη για τον επιχειρηματία. Πόσο αντιλαϊκός είναι ο χαρακτήρας της τροπολογίας φαίνεται και από την παράγραφο 7, σύμφωνα με την οποία φοιτητές που πάσχουν από σοβαρή ασθένεια, προκειμένου να πάρουν μεταγραφή κοντά στον τόπο κατοικίας τους θα χρειάζονται σχετική υπουργική απόφαση, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι τώρα. Επίσης, με την παράγραφο 11 η οποία αφορά το προσωπικό στα ΑΕΙ επεκτείνονται οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Από το ΚΚΕ ξεκαθαρίστηκε ότι για την ΠΝΠ θα ψηφίσει «παρών» και θα καταψηφίσει τις τροπολογίες.

Από τη μεριά τους, τα κόμματα της αστικής διαχείρισης εστίασαν την αντιπαράθεση περισσότερο στο αν είναι στα πλαίσια του κανονισμού της Βουλής να κατατίθεται ΠΝΠ με άσχετες τροπολογίες, παρά σε αυτό καθαυτό το αντιλαϊκό τους περιεχόμενο. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής Β. Μεϊμαράκης διαβεβαίωσε ότι δεν θα επαναληφθεί να επισυνάπτονται τροπολογίες σε ΠΝΠ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψηφίστηκε το νέο νομοσχέδιο φορολεηλασίας (2023-09-05 00:00:00.0)
Τις απέρριψαν ξανά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ (2021-12-02 00:00:00.0)
Οι κοκορομαχίες τους δεν κρύβουν τη στήριξή τους στο εγχώριο κεφάλαιο (2014-11-14 00:00:00.0)
«Εθαψαν» τις τροπολογίες του ΚΚΕ (2013-01-12 00:00:00.0)
Οχι στη νομιμοποίηση των «εισπρακτικών εταιρειών» (2009-03-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ