Κυριακή 1 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
«Μόνο οργανωμένοι μπορούμε να επιβιώσουμε»

Μιλάει στον «Ριζοσπάστη» ο Γιώργος Βενετάκης, μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Χανίων

«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα της εξόντωσης, το κόστος παραγωγής έχει ανέβει σε τέτοιο βαθμό που πλέον η μέση οικογενειακή κτηνοτροφική εκμετάλλευση αποδίδει ελάχιστο εισόδημα. Η πίεση που δεχόμαστε από το εμπορικό κύκλωμα, τα χαράτσια και την υπερφορολόγηση που επιβάλλει το κράτος, μας πνίγουν κυριολεκτικά»...

Τα παραπάνω σημειώνει στον «Ριζοσπάστη» ο Γιώργος Βενετάκης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Χανίων και πρόεδρος του νεοσύστατου Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού του νομού. Περιγράφει την επιδείνωση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στις έτσι κι αλλιώς δυσμενείς συνθήκες κάτω από τις οποίες ο μικρομεσαίος κτηνοτρόφος, των Χανίων και ευρύτερα της Κρήτης, καλείται να παράγει τα προϊόντα του.

Υπογραμμίζει, τέλος, την ανάγκη για αγωνιστική συσπείρωση των παραγωγών και διεκδίκηση ενός άλλου δρόμου για την κτηνοτροφία, που θα αξιοποιεί τις παραγωγικές δυνατότητες του τόπου και θα υπηρετεί τις ανάγκες -όπως λέει χαρακτηριστικά- «των λαϊκών οικογενειών, που σήμερα στερούνται, το κρέας, το τυρί, το γάλα...».

***

-- Οι αγρότες των Χανίων και της υπόλοιπης Κρήτης διοργανώνουν σειρά κινητοποιήσεων όλο αυτό το διάστημα. Τι είναι αυτό που σας βγάζει στους δρόμους;

Το εισόδημα του μικρού κτηνοτρόφου την περασμένη χρονιά κυριολεκτικά «ναυάγησε» και το 2013 τελειώνει με ακόμη χειρότερους όρους

Eurokinissi

Το εισόδημα του μικρού κτηνοτρόφου την περασμένη χρονιά κυριολεκτικά «ναυάγησε» και το 2013 τελειώνει με ακόμη χειρότερους όρους
-- Θα το πω απλά: Το εισόδημα του μικρού κτηνοτρόφου την περασμένη χρονιά κυριολεκτικά «ναυάγησε» και δυστυχώς, το 2013 τελειώνει με ακόμη χειρότερους όρους. Οι τιμές παραγωγού στο κρέας των αμνοεριφίων και το γάλα κατακρημνίστηκαν. Το πετρέλαιο και γενικά το κόστος ενέργειας ακρίβυνε κι άλλο, όπως και οι τιμές των ζωοτροφών και τα κόστη στα κτηνιατρικά φάρμακα. Μέσα σε όλα αυτά, έρχονται να μας φορολογήσουν για τα βοσκοτόπια, να προσθέσουν νέα έξοδα με την υποχρεωτική τήρηση λογιστικών βιβλίων από το νέο έτος.

Να θυμίσουμε ακόμα ότι μειώθηκε κατά μέσο όρο 10% σε κάθε παραγωγό το ύψος της εξισωτικής αποζημίωσης, εξαιτίας του γνωστού προβλήματος με τον αποχαρακτηρισμό μεγάλων εκτάσεων βοσκότοπων σε ολόκληρη τη χώρα, τον οποίο εισηγήθηκε η ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Καταλαβαίνετε ότι κάτω απ' αυτές τις συνθήκες, θα ήταν οξύμωρο να μην βγαίναμε στους δρόμους. Η αγωνιστική κινητοποίηση στις 10 Δεκέμβρη, που διοργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού στα Χανιά, αποτελεί συνέχεια όσων έχουν προηγηθεί και θα ακολουθήσουν κι άλλες.

-- Σχετικά πρόσφατα ιδρύθηκε ο κτηνοτροφικός συνεταιρισμός στα Χανιά. Μπορείτε να μας μιλήσετε λίγο γι' αυτήν την προσπάθεια;

-- Ο συνεταιρισμός μας ιδρύθηκε από 28 κτηνοτρόφους το 2011 και σήμερα αριθμεί περίπου 130 μέλη, τα οποία αυξάνονται σταθερά. Παράλληλα, μετά από επίμονες προσπάθειες, καταφέραμε να θέσουμε και πάλι σε λειτουργία τα παλιά σφαγεία των Χανίων. Επιδιώκουμε μέσα από αυτήν τη δραστηριότητα να περιορίσουμε τις εξευτελιστικά χαμηλές τιμές, που μας αναγκάζουν να πουλάμε το κρέας στους εμπόρους.

Σήμερα, ο συνεταιρισμός πληρώνει στον παραγωγό 5,2 ευρώ το κιλό, τιμή χαμηλή αν υπολογίσει κανείς όλα όσα είπα προηγουμένως. Αλλά όπως και να 'χει, ο έμπορος αγοράζει με 70 λεπτά λιγότερα, οπότε αυτό που προσφέρει ο συνεταιρισμός είναι «κάτι». Αντικειμενικά, ο συνεταιρισμός δεν έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει ολόκληρη την παραγωγή της περιοχής. Προσπαθούμε πάντως όσο γίνεται να «κρατηθούμε» στο επάγγελμα μέσα από μια τέτοια διαδικασία. Το βλέπουμε σαν μια προσπάθεια αυτοπροστασίας μας...

-- Σίγουρα είναι «κάτι», αυτό που λέτε. Ομως έτσι όπως παίζεται το «παιχνίδι» από το τραπεζικό και εμποροβιομηχανικό σύμπλεγμα του αγροτοδιατροφικού τομέα, τι περιθώρια αντίδρασης έχετε, «εντός πεδίου» της «ελεύθερης αγοράς»;

-- Εχουμε επίγνωση και των δυνατοτήτων μας και του πώς παίζεται το «παιχνίδι». Είναι φανερό για μας ότι εδώ απαιτούνται συνολικότερες αλλαγές στη χάραξη μιας γεωργικής και κτηνοτροφικής πολιτικής, όχι προς όφελος των κυκλωμάτων, αλλά των παραγωγών και των λαϊκών οικογενειών που ακριβοπληρώνουν ή και στερούνται σήμερα βασικά αγαθά, όπως είναι το κρέας, το τυρί, το γάλα. Προϊόντα που η χώρα μας έχει όλες τις προϋποθέσεις να παράγει φτηνά, ποιοτικά και σε πολύ μεγάλη αφθονία.

Αυτό είναι και το μήνυμα που προσπαθούμε να περάσουμε σε όλα αυτά τα νέα παιδιά που ασχολούνται εδώ στην Κρήτη με την κτηνοτροφία. Και είναι χιλιάδες οι νέοι άνθρωποι στην περιοχή μας, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, που παραμένουν στο επάγγελμα. Τους λέμε για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν αν συνεχιστεί η σημερινή πολιτική, ότι θα καταλήξουν και αυτοί μαζί με τις υπόλοιπες χιλιάδες των ανέργων στις πόλεις.

Είναι βασικό μας μέλημα, και σαν συνεταιρισμός, και σαν αγροτικός σύλλογος, να κινητοποιούμε αγωνιστικά αυτούς τους ανθρώπους, στην κατεύθυνση διεκδίκησης συνολικών λύσεων στα προβλήματά τους. Να τους δείχνουμε τις πηγές των προβλημάτων και όσο είναι δυνατόν να βρίσκουμε λύσεις για τα άμεσα προβλήματά μας, να «κρατηθούμε» όσο γίνεται στις σημερινές δυσμενείς συνθήκες.

-- Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διαφημίζει μέτρα όπως η ενίσχυση των καλλιεργειών που προορίζονται για παραγωγή ζωοτροφών, ενώ με αφορμή την επιδημία ευλογιάς που έπληξε κοπάδια στην Β. Ελλάδα ανακοίνωσε διάφορα μέτρα «στήριξης» των κτηνιατρικών υπηρεσιών. Πώς αξιολογείτε αυτές τις ενέργειες;

-- Κατ' αρχήν, για το ζήτημα της παραγωγής ζωοτροφών, λέμε ότι πρέπει να ενισχυθεί και να αυξηθεί, σε βαθμό που να καλύπτεται αν όχι το σύνολο των αναγκών, τουλάχιστον το μεγαλύτερο τμήμα τους. Απ' όσο γνωρίζουμε, μέχρι σήμερα η Κρήτη εξαιρείται από αυτά τα προγράμματα. Ομως το βασικό είναι ότι και στην υπόλοιπη χώρα αφορούν πολύ μικρό αριθμό παραγωγών.

Επίσης, τα προγράμματα αυτά δεν είναι ενταγμένα στη λογική που σας είπα πριν, να καλύπτονται δηλαδή οι ανάγκες της εγχώριας κτηνοτροφίας με χαμηλό κόστος. Πάντοτε οι κτηνοτρόφοι, παραδοσιακά, προσπαθούσαν στο έναν ή τον άλλο βαθμό, σε εκτάσεις που διέθεταν να καλλιεργούν κτηνοτροφικά φυτά για την κάλυψη των αναγκών τους. Το πρόβλημα όμως για να λυθεί, χρειάζονται άλλου τύπου πολιτικές και όχι κάποια περιορισμένα και αποσπασματικού χαρακτήρα προγράμματα.

Τώρα, για το ζήτημα των κτηνιατρικών υπηρεσιών, η γενική εικόνα και στην Κρήτη, όπως και σε όλη τη χώρα, είναι ότι οι δημόσιες κτηνιατρικές υπηρεσίες εγκαταλείπονται, λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό και μέσα, με αποτέλεσμα ο παραγωγός να προσφεύγει στον ιδιωτικό τομέα.

Η λογική φυσικά που επικρατεί εκεί, δεν είναι η παροχή συμβουλών και θεραπείας, όπου και όπως χρειάζεται, αλλά η αποκόμιση κέρδους, με αποτέλεσμα και το κόστος του παραγωγού να αυξάνεται, αλλά και η απαραίτητη κτηνιατρική συμβολή στην κτηνοτροφία να υπονομεύεται, με τα γνωστά αποτελέσματα για την Β. Ελλάδα. Το πρόβλημα όμως αφορά ολόκληρη την ελληνική κτηνοτροφική παραγωγή και προστίθεται σε όλους τους υπόλοιπους παράγοντες που την υπονομεύουν.


Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ