Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κάνουν κόλπα με τις απολύσεις

Επικοινωνιακά κόλπα έχει στήσει, τις τελευταίες μέρες, η συγκυβέρνηση, για να «πουλήσει» στην κοινή γνώμη την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την ίδια στιγμή που ήδη έχουν ληφθεί οι αποφάσεις και γι' αυτό το ζήτημα. Σε τηλεοπτική εκπομπή, αργά προχτές το βράδυ, ο υπουργός Εργασίας παραδέχτηκε ότι οι ανατροπές που σχεδιάζονται θα γίνουν στη βάση της μελέτης του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) που έχει ζητήσει το υπουργείο για τα ισχύοντα σε άλλες χώρες, αναφορικά με νομοθεσία για τις απολύσεις.

Ο ίδιος θεωρεί ξεπερασμένο το δικαίωμα «βέτο» που έχει ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας στην περίπτωση ομαδικών απολύσεων πάνω από τα νομοθετημένα όρια, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει να υπογράφει μόνο ο υπουργός ομαδικές απολύσεις. Το θέμα είναι: κρατάμε αυτή τη μοναδική πατέντα που έχουμε στη χώρα μας ναι ή όχι;». Πρόσθεσε, επίσης, ότι για επιχειρήσεις που βρίσκονται σε φάση αναδιάρθρωσης, εξετάζεται η αύξηση στις ομαδικές απολύσεις πάνω από το όριο του 5% που ισχύει σήμερα.

Και ενώ οι αποφάσεις είναι ειλημμένες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «καρφώνει» ότι οι δήθεν κόντρες με την τρόικα είναι χωρίς ουσία. Μιλώντας στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, αναρωτήθηκε: «Πόσο σημαντικό θέμα είναι η άρση των ομαδικών απολύσεων οι οποίες ήδη προβλέπονται, όταν κάπου υπάρχει σημαντικό πρόβλημα επιβίωσης μιας επιχείρησης;».

Μερικές βδομάδες πριν, στη Βουλή, ο υφυπουργός Εργασίας, Β. Κεγκέρογλου, δήλωνε για το ίδιο θέμα: «Εχουμε δεσμευτεί να μελετήσουμε τη διαδικασία που έχει να κάνει με το αίτημα για ομαδικές απολύσεις και κυρίως την επίκληση που πολλές φορές έχουν κάνει οι εργοδότες, οι επιχειρηματίες και οι μεγάλες επιχειρήσεις για την οικονομική βιωσιμότητα της επιχείρησης». Και ο υφυπουργός, αποκαλύπτοντας τις θέσεις της κυβέρνησης συμπλήρωνε: «Δυστυχώς η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει το θεσμικό πλαίσιο (...), η προστασία που προβλέπει ο νόμος, ισχύει όταν υπάρχει κανονική λειτουργία της οικονομίας, των επιχειρήσεων (...) οι έκτακτες συνθήκες που υπάρχουν χρειάζονται πραγματικά και διαφορετική αντιμετώπιση».

Ομολογούσε, δηλαδή, αυτό που η κυβέρνηση είχε συνομολογήσει με την τρόικα από καιρό για τις ομαδικές απολύσεις και που σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Ολι Ρεν η «ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να προβεί στην αναθεώρηση της ισχύουσας εργασιακής νομοθεσίας (...) Το εν λόγω εγχείρημα αναμένεται να συμπεριλάβει τη συγκριτική αναθεώρηση ρυθμιστικών θεμάτων που αφορούν την αναδιάρθρωση εταιρειών και τις ομαδικές απολύσεις»...


Γ. ΖΑΧ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ