Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Οξύνεται η σύγκρουση μονοπωλιακών συμφερόντων

Την ώρα που οι φτωχές οικογένειες στη χώρα μετράνε θύματα, επειδή δεν έχουν πετρέλαιο θέρμανσης ή ρεύμα στα σπίτια τους, ντόπιοι και ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι επιδίδονται σε μια άγρια αναμεταξύ τους κόντρα, αφενός για την κυριαρχία στον εγχώριο ενεργειακό τομέα -είτε ως παραγωγοί Ενέργειας είτε ως ιδιοκτήτες των δικτύων μεταφοράς της- και αφετέρου για τη μείωση του ενεργειακού τους κόστους -ως καταναλωτές.

Στο πλαίσιο αυτών των ανταγωνισμών εντάσσεται και το γεγονός ότι οι διαγωνισμοί για τις τρεις νέες Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) σε Στερεά Ελλάδα - Εύβοια, Ανατολική Μακεδονία - Θράκη και Κεντρική Μακεδονία, κηρύχθηκαν άγονοι καθώς, όπως διέρρευσε στον Τύπο, οι ενδιαφερόμενες εταιρείες τελικά δεν κατέθεσαν προτάσεις. Ως βασική αιτία προβάλλεται το αίτημα της τρόικας για «άνοιγμα» της εγχώριας λιανικής αγοράς φυσικού αερίου, με το πρόσχημα ότι υπό τις σημερινές συνθήκες «μονοπωλίου» βλάπτεται ο ανταγωνισμός και δεν μπορεί να περιέλθει μείωση των τιμών. Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι ενστάσεις ιμπεριαλιστικών οργανισμών και δυνάμεων έχουν να κάνουν με τη μοιρασιά της πίτας και το μεταξύ τους ανταγωνισμό.

Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα στη χώρα μας λειτουργούν τρεις επιχειρήσεις παροχής αερίου, στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία, στις οποίες έχει παραχωρηθεί αποκλειστικό δικαίωμα προμήθειας μέχρι το 2029 για την Αττική και το 2031 για τη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία. Στη μετοχική τους σύνθεση συμμετέχει το ελληνικό Δημόσιο μέσω της ΔΕΠΑ με 51%, με το υπόλοιπο 49% ανήκει στην ιταλική πολυεθνική «Eni» και τη βρετανο-ολλανδική «Shell». Το μοντέλο μακράς παραχώρησης των αποκλειστικών δικαιωμάτων εκμετάλλευσης είχε επιλεγεί και στους άλλους τρεις διαγωνισμούς ως «δέλεαρ» για τους υποψήφιους επενδυτές, όμως οι... «αντιμονοπωλιακές» ευαισθησίες της τρόικας έριξαν έξω τους αρχικούς υπολογισμούς της συγκυβέρνησης, αλλά και του οικονομικού της επιτελείου, το οποίο υπολόγιζε σε έσοδα τόσο από την παραπάνω διαδικασία, αλλά και από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Παράλληλα, η συγκυβέρνηση έχει δεχτεί έντονες προειδοποιήσεις σε υψηλότατο επίπεδο ότι οποιαδήποτε αλλαγή των όρων παραχώρησης στις συμβάσεις με τις ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας θα επέφερε πολλαπλές κυρώσεις -στους επικείμενους διαγωνισμούς που θα προκηρύξει το Δημόσιο για τις έρευνες υδρογονανθράκων για παράδειγμα- αλλά και διεκδίκηση των υψηλότατων ποσών για αποζημιώσεις, που προβλέπουν οι σχετικές ρήτρες του Δημοσίου με τους δύο πολυεθνικούς κολοσσούς.

Την ίδια ώρα, εξελίξεις αναμένονται και από το «μέτωπο» ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, το οποίο θα αποτελέσει θέμα της συνάντησης που θα πραγματοποιήσουν αύριο ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος. «Εμπλοκή» έχει προκύψει στους αρχικούς κυβερνητικούς σχεδιασμούς, εξαιτίας των πρόσφατων εξελίξεων γύρω από την τιμή πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ προς την «Αλουμίνιον».

Η απόφαση της ΡΑΕ, να ορίσει ως τιμή πώλησης τα 36,7 ευρώ/Mwh, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις της διοίκησης της ΔΕΗ που προειδοποιεί ότι θα καταφύγει σε κάθε πρόσφορο μέσο για την «προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου», στην πραγματικότητα για την προστασία της εμπορικής αξίας της εταιρείας. Την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν φθηνότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας έχουν δηλώσει οι εκπρόσωποι των μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανιών της χώρας, ενώ σε συνεχείς παρεμβάσεις για μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας, έχει προβεί το τελευταίο διάστημα και ο ΣΕΒ.

Αλλεπάλληλες επαφές

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με παράγοντες του εξωτερικού, γύρω από το χειρισμό των ενεργειακών θεμάτων ενόψει της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, αλλά και για τα επόμενα βήματά τους για ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της Ενέργειας και εξασφάλιση απρόσκοπτης παροχής φτηνού καυσίμου στα μονοπώλια.

Μετά από τέτοιες συναντήσεις με Αμερικανούς, Γάλλους και άλλους, χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, είδε και μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου με βασικό θέμα συζήτησης τις ελληνικές θέσεις και προτεραιότητες ενόψει της επικείμενης ελληνικής προεδρίας της ΕΕ.

Επισήμως, ο υπουργός παρουσίασε «και τους στρατηγικούς στόχους που επιδιώκουν την προώθηση ενός παραγωγικού μοντέλου για την Ευρώπη, που προάγει τις μεταρρυθμίσεις, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη», συζητήθηκαν «η ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς Ενέργειας της ΕΕ (...) και κυρίως η προσπάθεια για παροχή ενεργειακής ασφάλειας για την Ευρώπη».

Την Παρασκευή, εξάλλου, ο Γ. Μανιάτης θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον Γκίντερ Ετινγκερ, αρμόδιο Επίτροπο της ΕΕ για τα θέματα Ενέργειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ