Κυριακή 6 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι πίνακες των εισοδημάτων

Τα φορολογούμενα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις πρέπει να γραφούν στον πίνακα 4 του βασικού εντύπου Ε1. Οι μισθωτοί θα αναγράψουν το άθροισμα των καθαρών ποσών από μισθούς, ημερομίσθια κλπ στον κωδικό 301, όπως αναφέρεται στις βεβαιώσεις των εργοδοτών τους, χωρίς να αφαιρεθούν τα ποσά του φόρου που παρακρατήθηκαν. Εννοείται πως αν κάποιος μισθωτός έχει βεβαιώσεις από περισσότερους από έναν εργοδότες τότε στο συγκεκριμένο κωδικό θα αναγράψει το άθροισμα των εισοδημάτων του. Φέτος υπάρχει και ένας νέος κωδικός (311) για το ποσό της λεγόμενης εισοδηματικής ενίσχυσης των χαμηλόμισθων (το περιβόητο 10χίλιαρο).

Λίγη περισσότερη προσοχή πρέπει να δείξουν οι συνταξιούχοι καθώς θα πρέπει κατά περίσταση να αναγράψουν τα εισοδήματά τους μέχρι και σε τρεις διαφορετικούς κωδικούς, που όμως είναι όλοι συγκεντρωμένοι στον πίνακα 4. Κατ' αρχήν ο κωδικός 303 αφορά το άθροισμα ποσών από κύριες συντάξεις. Ορισμένα ταμεία χορηγούν μία και μόνον βεβαίωση τόσο για την κύρια όσο και για την επικουρική ασφάλιση σε ξεχωριστή σειρά η κάθε μια. Το ποσόν της επικουρικής σύνταξης αναγράφεται στον κωδικό 321. Τέλος για το επίδομα ΕΚΑΣ υπάρχει ο κωδικός 305.

Αλλα εισοδήματα

Τα εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα (πίνακας 4Δ) αφορούν και τους μισθωτούς, που είναι ταυτόχρονα και ελεύθεροι επαγγελματίες και οι οποίοι εκδίδουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών. Στην περίπτωσή τους υπεισέρχεται και το έντυπο Ε3, από το οποίο μεταφέρονται τα σχετικά ποσά στον πίνακα 4Δ του βασικού εντύπου Ε1. Τα εισοδήματα από ακίνητα (πίνακας 4Ε) αφορούν τους φορολογούμενους που έχουν έσοδα από ενοικίαση ακινήτων. Επίσης αυτούς που έχουν τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση, μένουν δηλαδή σε σπίτι με επιφάνεια μεγαλύτερη από 150 τ.μ. Τα εισοδήματα από κινητές αξίες αφορούν τόκους από ομολογίες και χρεόγραφα και δεν περιλαμβάνουν εισοδήματα που φορολογήθηκαν αυτοτελώς, με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης (τόκοι καταθέσεων κ.ά.).

Τεκμαρτές δαπάνες

Με τον πίνακα 6 η Εφορία προσπαθεί να εντοπίσει τυχόν εισοδήματα που δε δηλώνουμε. Ομως είναι προφανές ότι το όλο σύστημα είναι διαρθρωμένο με τέτοιο τρόπο που ο μισθωτός και ο συνταξιούχος δεν μπορεί να δηλώσει εισόδημα μικρότερο από αυτό που πράγματι καρπώθηκε. Με άλλα λόγια οι τεκμαρτές δαπάνες τους είναι απίθανο να ξεπερνούν τα εισοδήματά τους. Από την άλλη πλευρά οι «έχοντες και κατέχοντες» γνωρίζουν τρόπους και «παράθυρα» ώστε να αποφύγουν τις όποιες ασφαλιστικές δικλίδες της Εφορίας. Στο σχετικό πίνακα η μεγάλη πλειοψηφία των μισθωτών και συνταξιούχων θα καταπιαστεί με τη συμπλήρωση ορισμένων από τους κωδικούς. Κατ' αρχήν με την αναγραφή των στοιχείων του επιβατικού αυτοκινήτου ή της μοτοσικλέτας τους. Επίσης στον κωδικό 727 αναγράφεται το ποσόν της δαπάνης για μη καταναλωτικά αγαθά. Προκειμένου για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείου για αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας εμβαδού μέχρι 120 τ.μ. θα αναγράψετε μόνον τους τόκους. Στον κωδικό 729 αναγράφεται το ποσόν της δαπάνης που πληρώσατε μέσω πιστωτικών καρτών για αγορά καταναλωτικών αγαθών.

Στον επόμενο πίνακα 7 αναγράφουμε τα ποσά που αποκτήσαμε μέσα στο 2000 και τα οποία μειώνουν τη διαφορά μεταξύ του συνολικού εισοδήματος και της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης. Ο κωδικός 781 αφορά χρηματικά ποσά από πώληση μέσα στο 2000 περιουσιακών (σπιτιού, αυτοκινήτου κλπ) και στον κωδικό 785 τα δάνεια, δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών που έγιναν στη χρήση του 2000. Στον ίδιο κωδικό αθροίζουμε και τα ποσά που δε θεωρούνται εισόδημα (π.χ. αποζημίωση για ατύχημα, εφάπαξ ασφαλιστικού οργανισμού) και τα οποία μπορούμε να επικαλεστούμε σε περίπτωση μελλοντικού «πόθεν έσχες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ