Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ - ΕΕ
Εντείνεται η αντιπαράθεση

ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ.--

«Στάση» στο Σότσι προκειμένου να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν επρόκειτο να κάνει ο Ουκρανός ομόλογός του Βίκτορ Γιανουκόβιτς επιστρέφοντας από την τετραήμερη επίσκεψή του στο Πεκίνο, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN. Η πληροφορία, που μεταδόθηκε νωρίς χτες το μεσημέρι, δεν είχε επιβεβαιωθεί ούτε και διαψευσθεί.

Παράλληλα, συνεχίζεται η σκληρή «κόντρα» ανάμεσα στη Ρωσία και στην ΕΕ με επίκεντρο την Ουκρανία, η οποία έχει μετατραπεί σε «μήλον της Εριδος» ανάμεσα στα δύο ιμπεριαλιστικά κέντρα, λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης και του ρόλου της στους δρόμους μεταφοράς ενέργειας. Η αντιπαράθεση αυτή, με αιχμή την απόφαση της ουκρανικής κυβέρνησης να «παγώσει» προς το παρόν την πορεία τελωνειακής σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ, η οποία εκφράζει και αντιθέσεις στους κόλπους της ουκρανικής αστικής τάξης, συνεχίζει να προκαλεί τεράστια ένταση στο εσωτερικό της Ουκρανίας. Στο Κίεβο πλήθος κόσμου, παρακινούμενο από την αντιπολίτευση, παραμένει σε κατασκήνωση στην κεντρική πλατεία Ανεξαρτησίας ζητώντας την ανατροπή της απόφασης της κυβέρνησης για «πάγωμα» της σύνδεσης με την ΕΕ και διατήρησης των προνομιακών σχέσεων με τη Μόσχα.

Στην κατασκήνωση των διαδηλωτών βρέθηκε την Τετάρτη και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βέστερβελε, ο οποίος ταξίδεψε στο Κίεβο για να συμμετάσχει σε σύνοδο του ΟΑΣΑ. Ο Βέστερβελε συνάντησε τους αδελφούς Κλίτσκο, παγκόσμιους πρωταθλητές πυγμαχίας που διεκδικούν ηγετικό ρόλο μεταξύ των διαδηλωτών (οι οποίοι προπονούνται στη Γερμανία), και συνομίλησε με διαδηλωτές δηλώνοντας ότι «οι προτάσεις της ΕΕ παραμένουν σε ισχύ και η Ουκρανία θα πρέπει να συνεργαστεί με την ΕΕ». Για ωμή «ανάμειξη» στα εσωτερικά μιας άλλης χώρας έκανε λόγο, σχολιάζοντας την παρουσία του Βέστερβελε, ο Ρώσος πρωθυπουργός. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπογράμμισε, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ότι είναι άλλο πράγμα να συναντάται κανείς με ηγέτες της αντιπολίτευσης, το οποίο είναι απολύτως θεμιτό, και άλλο να συμμετέχει σε συγκεκριμένες εκδηλώσεις, «στην καρδιά των πολιτικών γεγονότων», διότι το δεύτερο δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί «ξένη ανάμειξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ