Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΔΗΜΑΡΧΩΝ»
Θέλουν Τοπική Διοίκηση στην υπηρεσία των μονοπωλίων

Την ενδυνάμωση της Τοπικής Διοίκησης σε θεσμικό και άλλα επίπεδα, ώστε να στηρίζει επιχειρήσεις ποικιλότροπα, να τις χρηματοδοτεί, να τις συντονίζει, να τις διαφημίζει, να ρυθμίζει το πολεοδομικό περιβάλλον για να διευκολύνει την δραστηριότητά τους, προκειμένου το μεγάλο κεφάλαιο να ξεπεράσει την κρίση του και να διευρύνει την κερδοφορία του, ορίζει ως στόχο η περιλάλητη «Πρωτοβουλία των Πέντε δημάρχων» (Αθηναίων Γ. Καμίνης, Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρης, Βόλου Π. Σκοτινιώτης, Πατρέων Γ. Δημαράς, Ιωαννιτών Φ. Φίλιος).

Αυτές τις προτεραιότητές τους περιέγραψαν και σε ημερίδα τους στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Τοπική ανάπτυξη και διαχείριση της πόλης στα χέρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Με πρόσχημα πάντα την «ανάπτυξη» και κάποιες θέσεις εργασίας, κακοπληρωμένες, περιστασιακές, με ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα στο μεσαίωνα του ευρωμονόδρομου.

Στην ομιλία του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης μίλησε για την έλλειψη πόρων που αντιμετωπίζουν οι δήμοι για την «επιχειρηματικότητα» και για την απουσία «θεσμικής αυτονομίας» των δήμων. Κατέκρινε το γεγονός ότι το κεντρικό κράτος διαχειρίζεται αντί των δήμων θέματα χωροταξίας και προστασίας του περιβάλλοντος. Εκανε προτάσεις με επίκεντρο την «τοπική οικονομία» και την «τοπική ανάπτυξη». Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, μίλησε για «προσέλκυση επενδυτών και επενδυτικών προτάσεων», με στόχο «το ξεπέρασμα της κρίσης αλλά και για την προετοιμασία της εποχής μετά το μνημόνιο».

Ο δήμαρχος Πατρέων, Γ. Δημαράς, περιγράφοντας την εμπλοκή των δήμων, ανάφερε σαν άξονα τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων. Ζήτησε «αλλαγές και στο θεσμικό επίπεδο και στον τρόπο που ιεραρχούνται οι αποφασιστικές αρμοδιότητες, ανάλογα με το επίπεδο σχεδιασμού». Ο δήμαρχος Βόλου, Π. Σκοτινιώτης, μίλησε για «τοπικά και περιφερειακά σχέδια βιώσιμης ανάπτυξης», για «προσαρμογές της διοίκησης και κρίσιμες πρωτοβουλίες τοπικής συνεργασίας». Τέλος, ο δήμαρχος Ιωαννιτών Φ. Φίλιος, επίσης, μίλησε για «ευκαιρίες που εμφανίζονται». Στην εκδήλωση παράγοντες των πέντε δημοτικών αρχών παρουσίασαν «παραδείγματα καλών πρακτικών» στο δήμο τους για υποστήριξη επιχειρηματικών «δράσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ