Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συστάθηκε ανώνυμη εταιρεία στο Πανεπιστήμιο Πάτρας

Την ίδρυση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) στο Πανεπιστήμιο Πάτρας κατ' εφαρμογή του νόμου πλαισίου αποφάσισε και ανακοίνωσε προχτές το Συμβούλιο του ιδρύματος. Θυμίζουμε ότι ο νέος νόμος πλαίσιο (ν. 4009/11, άρθρο 58) προβλέπει τη δυνατότητα ίδρυσης μιας τέτοιας ανώνυμης εταιρείας εντός κάθε ΑΕΙ, που θα καταγράψει το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ιδρύματος (εκτός των κτιρίων όπου στεγάζονται εκπαιδευτικές, ερευνητικές και διοικητικές λειτουργίες) και θα την αξιοποιήσει με επιχειρηματική λογική και με στόχο την «αύξηση της κεφαλαιακής αξίας και των εισοδηματικών αποδόσεων της περιουσίας αυτής»!

Ετσι, όπως προβλέπει ο νόμος - πλαίσιο, στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, το νέο ΝΠΙΔ θα απορροφήσει την Εταιρία Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Περιουσίας του ιδρύματος που υπήρχε και όποια άλλα σχετικά «παραμάγαζα» υπήρχαν για τις μπίζνες του πανεπιστημίου, αλλά το Συμβούλιο του ιδρύματος άφησε εκτός της νέας ΑΕ τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) και την Επιτροπή Ερευνών, εκτιμώντας χαρακτηριστικά ότι «το ζήτημα της ενσωμάτωσής τους στο ΝΠΙΔ του Πανεπιστημίου είναι από τη μια πλευρά νομικά και διαδικαστικά πολύπλοκο και από την άλλη χρειάζεται λεπτή και συστηματική οικονομοτεχνική διερεύνηση για το στόχο και τα ενδεχόμενα οφέλη του Ιδρύματος από μια τέτοια ενέργεια». Πρακτικά, το Συμβούλιο παραδέχεται ότι με επιχειρηματική λογική, με τη λογική του κέρδους, θα εξετάσει αν συμφέρει καλύτερα το ίδρυμα να παραμείνει ανεξάρτητος ο ΕΛΚΕ ή αν θα είναι πιο προσοδοφόρο να ενταχθεί στο ΝΠΙΔ.

Το Συμβούλιο μάλιστα λέει ότι πήρε την απόφαση της σύστασης ΝΠΙΔ μετά από ενημέρωση και επικοινωνία με τα υπόλοιπα πανεπιστήμια, πράγμα που σημαίνει ότι οι αντίστοιχες διαδικασίες υλοποίησης του νόμου - πλαισίου που εντείνουν την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων βρίσκονται στα σκαριά ή έχουν προχωρήσει και σε άλλα ιδρύματα.

Ανάμεσα στους σκοπούς του ΝΠΙΔ (όπως περιγράφονται στο νόμο), που έχουν όλοι επιχειρηματικό πνεύμα, είναι και η «διαχείριση και διάθεση κονδυλίων για τη φύλαξη του ΑΕΙ και τη βελτίωση των υπηρεσιών φοιτητικής μέριμνας». Είναι τυχαίο άραγε ότι τα ΝΠΙΔ εμφανίζονται τώρα που ουσιαστικά καταργούνται οι υπηρεσίες φύλαξης των πανεπιστημίων με τις διαθεσιμότητες των διοικητικών υπαλλήλων και που οι υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας φυτοζωούν περνώντας από την κρατική ευθύνη στην ευθύνη του κάθε ιδρύματος; Η συγκεκριμένη πρόβλεψη του νόμου φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με όλους τους άλλους επιχειρηματικούς σκοπούς του ΝΠΙΔ, αλλά δεν είναι έτσι. Ισα - ίσα επιβεβαιώνεται ότι και αυτές οι λειτουργίες των ιδρυμάτων (φύλαξη, μέριμνα) θα λειτουργούν ανταποδοτικά, με επιχειρηματικά κριτήρια και με σκοπό όχι την εξυπηρέτηση των φοιτητών, αλλά το να αυξάνεται η περιουσία των ιδρυμάτων.

Να σημειώσουμε ακόμα ότι το υπουργείο Παιδείας από το καλοκαίρι έχει αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία να παρέχει τεχνική υποστήριξη στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ για την εφαρμογή του νόμου πλαισίου, ενώ ήδη προχωρούν οι διαδικασίες για την κατάρτιση των νέων Οργανισμών και των Εσωτερικών Κανονισμών των ιδρυμάτων. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση πιέζει και τα ιδρύματα ανταποκρίνονται στην ταχύτερη εφαρμογή του νόμου που θα συνδέσει πολύ έντονα τα ΑΕΙ με τις επιχειρήσεις και θα εντείνει την επιχειρηματική λειτουργία και των ίδιων των ιδρυμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ