Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τρία χρόνια απλήρωτοι οι εργαζόμενοι

Τρία χρόνια απλήρωτοι μένουν οι εργαζόμενοι στο Γηροκομείο Αθηνών στους Αμπελόκηπους που παίρνουν κατά καιρούς κάποια «έναντι» και «προκαταβολές». Χώρια όσοι έχασαν τη δουλειά τους απολυόμενοι. Το ίδρυμα έχει τεράστια υποδομή και βρίσκεται σε χώρο - φιλέτο, αλλά ουσιαστικά παρακμάζει αναξιοποίητο, ενώ οι ανάγκες για φροντίδα στην τρίτη ηλικία διαρκώς αυξάνονται. Από τα εννιά συγκροτήματα που κάποτε φιλοξενούσαν γέροντες σήμερα λειτουργούν μόλις τρία, τα δε μαγειρεία έκλεισαν και η εστίαση δόθηκε σε κέτερινγκ. Ωστόσο αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η διοίκηση του ιδρύματος μηνύει όσους αποκαλύπτουν την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο ίδρυμα αγωνιζόμενοι για τη σωτηρία του.

Από το Φλέβαρη του 2011 οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ με περιοδείες και επισκέψεις στο χώρο, συμμετέχοντας και σε κινητοποιήσεις εργαζομένων, φορέων και κατοίκων της περιοχής ενάντια στη συρρίκνωση -ακόμα και το κλείσιμο- του Γηροκομείου, έφεραν το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθήνας. Κατέθεσαν επανειλημμένα προτάσεις ο Δήμος να αναλάβει κάθε πρωτοβουλία ώστε να εξοφληθούν οι εργαζόμενοι του Γηροκομείου, να διασφαλιστεί η λειτουργία του ιδρύματος, με όλες τις προβλεπόμενες παροχές προς τους φιλοξενούμενους εκεί γέροντες και γερόντισσες, όλο το αναγκαίο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Επίσης ζήτησαν ο Δήμος να ορίσει επίτροπο στο Γηροκομείο (δυνατότητα που δίνει ο νόμος).

Οντως το Δημοτικό Συμβούλιο, με ομόφωνη απόφασή του, όρισε επίτροπο, το δημοτικό σύμβουλο Β. Αγγελόπουλο. Ομως ο Δήμος έφτασε στο σημείο να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του ΔΣ του «Φιλανθρωπικού Σωματείου ΕΛΕΗΜΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ» (ΕΕΑ, λειτουργεί το Γηροκομείο, πρόεδρος του ΔΣ είναι ο αρχιμανδρίτης Προκόπιος Μπούμπας) γιατί η ΕΑΑ δεν δέχτηκε τον ορισμό επιτρόπου.

Παραπέρα, ο αρχιμανδρίτης Μπούμπας θεώρησε σκόπιμο να καταθέσει μηνύσεις (για «συκοφαντική δυσφήμιση») εναντίον του Νίκου Σοφιανού, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικού συμβούλου, όπως και κατά άλλων τριών δημοτικών συμβούλων, επειδή μετέφεραν στο δημοτικό συμβούλιο όσα συμβαίνουν στο Γηροκομείο.

Σημειωτέον ότι η τραγική κατάσταση στο Γηροκομείο αποδεικνύεται κι από έγγραφα που απέστειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες η ίδια η σύμβουλος ταμίας της ΕΕΑ, Π. Σ. Πραστάκου. Μεταξύ άλλων αναφέρει: «ο κόσμος μας είναι απλήρωτος τρία χρόνια!», «παρακαλάει για δέκα ευρώ, τα σπίτια τους δεν έχουν ρεύμα (...) παρακαλάνε για να αγοράσουν γάλα για τα παιδιά τους». Επίσης, «για τους γέροντές μας εμείς αντιστοίχως παρακαλάμε κάθε μέρα και με διάφορους τρόπους εξοικονομούμε τη διατροφή τους, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους, τη ζεστασιά τους».

Ακόμα μιλά για «κατ' εξαίρεση πληρωμή αυτών των υπαλλήλων που προτιμώνται έναντι άλλων (...) Παρατηρείται να πληρώνονται άτομα που βρίσκονται πλησίον ή είναι του συγγενικού περιβάλλοντος του προέδρου ή μελών του ΔΣ, και τα άτομα που βρίσκονται στα περίπτερα και ασχολούνται με την φροντίδα των ηλικιωμένων είναι τελείως απλήρωτα». Με βάση στοιχεία ως τις 15/8/2013, 18 υπάλληλοι έχουν εξοφληθεί από 50% ως και 89% των δεδουλευμένων τους. 55 έχουν πάρει μόλις 3% με 10%. 70 έχουν λάβει έναντι σε ποσοστό από 11% ως 33%. Επίσης καταγράφονται καταγγελίες για αδιαφάνεια στην οικονομική διαχείριση, κακοδιαχείριση στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ιδρύματος (κληροδοτήματα) κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ