Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
18ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Ενδιαφέρουσες συζητήσεις και ιδεολογικοπολιτική διαπάλη

Μέλη της αντιπροσωπείας της ΚΝΕ μαζί με συντρόφους απ' το αγωνιστικό κίνημα της Κολομβίας «Πατριωτική Πορεία»
Μέλη της αντιπροσωπείας της ΚΝΕ μαζί με συντρόφους απ' το αγωνιστικό κίνημα της Κολομβίας «Πατριωτική Πορεία»
Συνεχίζεται το 18ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, που διεξάγεται από τις 7 Δεκέμβρη στο Κίτο, πρωτεύουσα του Εκουαδόρ, με σύνθημα «Η νεολαία ενωμένη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για την Ειρήνη, την Αλληλεγγύη και τους Κοινωνικούς Μετασχηματισμούς».

Στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών οργανώσεις απ' όλο τον κόσμο έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν τις συνέπειες του καπιταλισμού και της κρίσης του στη ζωή και τα δικαιώματα της νεολαίας, να μεταφέρουν τις θέσεις και την πείρα τους από την πάλη ενάντια στον καπιταλισμό και τα μονοπώλια, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις τους.

Οπως τονίζεται και στη διακήρυξη του 18ου ΠΦΝΦ, στην οποία κατέληξαν οι οργανώσεις που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ: «Το νεολαιίστικο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα μέσα από το Φεστιβάλ ανέδειξε το δρόμο των λαών, το δρόμο της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής προόδου, της κατάργησης της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Σ' αυτό το δρόμο εξακολουθεί να παλεύει η σημερινή νεολαία».

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ διεξάγονται μια σειρά από σημαντικές συζητήσεις, σεμινάρια και εκδηλώσεις όπου αναπτύσσεται έντονη ιδεολογικοπολιτική διαπάλη. Η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ με τις παρεμβάσεις της στις εκδηλώσεις αυτές έχει αναδείξει μια σειρά σημαντικά ζητήματα όπως: Το χαρακτήρα της καπιταλιστικής κρίσης, των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, το ρόλο των αναδυόμενων καπιταλιστικών κρατών και των ενώσεών τους τύπου BRICS. Οι εκπρόσωποι της ΚΝΕ αποκαλύπτουν ιδιαίτερα το ρόλο των λεγόμενων αριστερών προοδευτικών κυβερνήσεων που διαχειρίζονται τον καπιταλισμό και τις αυταπάτες που καλλιεργούν στους λαούς. Επίσης, η ΚΝΕ με τις παρεμβάσεις της στο Φεστιβάλ αναδεικνύει τις συνέπειες των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στα δικαιώματα της νεολαίας της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων στη δουλειά, την Παιδεία, την Υγεία κ.α., τον κίνδυνο γενικευμένου πολέμου που γεννούν οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί που οξύνονται, τον αντικομμουνισμό, την επιχείρηση ξαναγραψίματος της ιστορίας και την ταύτιση κομμουνισμού-φασισμού, την ένταση της κρατικής καταστολής.

Σημαντική στιγμή για την αποστολή της ΚΝΕ ήταν η εκδήλωση γνωριμίας που οργάνωσε το Τμήμα Νεολαίας του κοινωνικοπολιτικού κινήματος «Πατριωτική Πορεία» Κολομβίας («Marcha Patriotica») για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, τις θέσεις και τη δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η ενημέρωση των Κολομβιάνων συντρόφων για τις εξελίξεις της ταξικής πάλης στην Κολομβία και τη γενικότερη πορεία του πολύχρονου ένοπλου αγώνα στη χώρα.

Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν επίσης αντιπροσωπείες του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ