Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΚΟΦΙΝ
Συμβιβασμοί για τις τράπεζες

«Συμβιβασμοί», σχετικά με τους τρόπους διαχείρισης των τραπεζών της ΕΕ και τον καταμερισμό των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για τη διάσωσή τους σε περίπτωση κλυδωνισμών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, διαφαίνονται μετά και τη χτεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (Συμβούλιο Εκοφίν).

Σε κεντρικό ζήτημα αναγορεύεται ο επιμερισμός της χασούρας, ενώ χαρακτηριστικό των οξυμένων αντιπαραθέσεων καθώς και για το χαρακτήρα της πρόσκαιρης συμφωνίας, αποτελεί το γεγονός ότι ο πακτωλός με τα κεφάλαια, ύψους 55 δισ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση του «ενιαίου ταμείου εκκαθάρισης» θα αποδοθούν σταδιακά από τις τράπεζες της ΕΕ και σε περίοδο μέχρι και το 2025. Θολά παραμένουν αρκετά σημεία της οριστικής συμφωνίας, η οποία είναι στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που συνέρχεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Στο βαθμό που δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι πόροι για τις διασώσεις και τις εκκαθαρίσεις μέσω του «ενιαίου ταμείου» της ΕΕ, κάτι δηλαδή το οποίο είναι ήδη ορατό τουλάχιστον για το προσεχές μέλλον, τα αναγκαία κεφάλαια θα καταβάλλονται από άλλες πηγές, με την παρακάτω σειρά:

-- Οι κυβερνήσεις έχουν τη δυνατότητα (απ' ό,τι διαφαίνεται όχι και την υποχρέωση) να επιβάλλουν εισφορές στις τράπεζες του χώρου τους.

-- Για τη συνέχεια, προβλέπεται η χρήση κρατικού χρήματος, δυνατότητα δηλαδή που είναι αρκετά περιορισμένη σε ορισμένα από τα κράτη - μέλη, σε αντίθεση με άλλα.

-- Σε περίπτωση που ούτε και αυτό γίνει κατορθωτό και ως έσχατη λύση, οι κυβερνήσεις έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν τα αναγκαία κεφάλαια από την ΕΕ, από το σημερινό διακρατικό «μόνιμο μηχανισμό στήριξης» των τραπεζών (ESM), όπως συνέβη στην περίπτωση της Ισπανίας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.

«Στη μεταβατική περίοδο, θα υπάρχει διαθέσιμη χρηματοδότηση - γέφυρα είτε από εθνικούς πόρους, με τη στήριξη τραπεζικών εισφορών, είτε από τον ESM, στο πλαίσιο των συμφωνημένων διαδικασιών», αναφέρει προσχέδιο ανακοίνωσης των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ. Να σημειωθεί πως η γερμανική κυβέρνηση ήταν αντίθετη σε συμφωνία επιμερισμού της χασούρας ανάμεσα στα κράτη - μέλη. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, δήλωσε ότι «στόχος είναι η συμφωνία για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εκκαθάρισης Τραπεζών, εντός του 2013».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ