Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας

Ο οίκος αξιολόγησης «Standard & Poors» υποβάθμισε την πιστοληπτική διαβάθμιση της ΕΕ, από «AAA» σε «AA+». Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, σε ανακοίνωσή του, ο οίκος αναφέρει ότι η υποβάθμιση του αξιόχρεου αντανακλά τις διαφωνίες που υπάρχουν στην ΕΕ για τους μηχανισμούς στήριξης του κοινού προϋπολογισμού της και το όλο πιο εύθραυστο οικονομικό προφίλ της. «Κατά την άποψή μας, η συνολική πιστοληπτική ικανότητα των σημερινών 28 χωρών της ΕΕ έχει μειωθεί», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του οίκου. Προσθέτει ότι «θα μπορούσε να δημιουργηθεί καθοδική πίεση (σ.σ.: για περαιτέρω υποβάθμιση του αξιόχρεου της ΕΕ)», εάν το αξιόχρεο των χωρών της ΕΕ με υψηλή πιστοληπτική ικανότητα «επιδεινωνόταν πέραν των προσδοκιών μας», εάν οι μελλοντικές διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό «είναι περισσότερο παρατεταμένες και σε κλίμα σύγκρουσης», εάν χώρες - μέλη ζητήσουν να φύγουν από την ΕΕ, «ή αν οι οικονομικές της παράμετροι επιδεινωθούν έντονα». «Οι διαπραγματεύσεις για τον κοινοτικό προϋπολογισμό έχουν γίνει πιο έντονες, σηματοδοτώντας αυτό που θεωρούμε ως αυξανόμενους κινδύνους για τη στήριξη της ΕΕ από κάποιες χώρες - μέλη», σημειώνεται παρακάτω.

Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη εκτίμηση δείχνει ότι η κρίση στην ΕΕ συνεχίζεται, οξύνει τους ευρωενωσιακούς ανταγωνισμούς, αλλά ταυτόχρονα, εμμέσως πλην σαφώς, εκφράζει και την κόντρα ΗΠΑ - Γερμανίας για το μείγμα διαχείρισης, δηλαδή ότι η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική δε συμβάλλει στην έξοδο από την κρίση. Θέτει, ταυτόχρονα, ερωτήματα ως προς τη συνοχή της ΕΕ.

Σημειωτέον, η υποβάθμιση ήρθε μία μέρα μετά την απόφαση των 28 κυβερνήσεων να ολοκληρώσουν τη συμφωνία τους για την τραπεζική ένωση. Οι χώρες της ΕΕ με τις μεγαλύτερες εισφορές στον κοινοτικό προϋπολογισμό ζητούν μείωση της συμμετοχής τους, ενώ η Βρετανία σχεδιάζει δημοψήφισμα το 2017 για την παραμονή της στην ΕΕ. Είναι «η πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ που μία κυβέρνηση προτείνει ένα τέτοιο βήμα (...) οι γενικές εκλογές στη Βρετανία αναμένονται το 2015 και περιμένουμε ότι η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ θα είναι βασικό θέμα της συζήτησης», σημειώνει ο S&P.

Οι φετινές συζητήσεις για τον καθορισμό των μακροπρόθεσμων κοινοτικών προϋπολογισμών ήταν από τις σκληρότερες. Αρκετές από τις πλουσιότερες χώρες - μέλη, που δυσκολεύονται να διατηρήσουν υπό έλεγχο τα ελλείμματά τους, αντιτάχθηκαν στην αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προϋπόθεση της «αναβάθμισης» τα αντιλαϊκά μέτρα (2021-05-27 00:00:00.0)
Συναντήσεις «ομάδων εργασίας» στην Ουάσιγκτον (2018-03-09 00:00:00.0)
Ανταγωνισμοί και στο βάθος νέα αντιλαϊκά μέτρα (2012-01-17 00:00:00.0)
Νέα δεδομένα στο φόντο της κρίσης (2012-01-14 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2011-11-27 00:00:00.0)
Αξιολογητές ... «τζογαδόροι» (2005-01-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ