Τρίτη 24 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΣΦΑ
Ολοκληρώθηκε η πώληση του 66% στη SOCAR

Ολοκληρώθηκε, το περασμένο Σάββατο, η συμφωνία πώλησης του 66% της εταιρείας «Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου» (ΔΕΣΦΑ) στην αζέρικη κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου («Socar»), οι επίσημες υπογραφές της οποίας «μπήκαν» σε επίσημη εκδήλωση στην Αθήνα.

Το παραπάνω ποσοστό - 31% κατείχε το ελληνικό δημόσιο που είχε περάσει στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ και 35% κατείχαν τα ΕΛΠΕ - πουλήθηκε έναντι 400 εκατ. ευρώ. Με την τυπική έγκριση της συμφωνίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ η «Socar» αναλαμβάνει υπό τον έλεγχό της το σύνολο του εγχώριου δικτύου διανομής φυσικού αερίου. Το παραπάνω ποσό θα μοιραστεί σε 188 εκατ. ευρώ που θα μπουν στα κρατικά ταμεία, ενώ τα υπόλοιπα 212 εκατ. ευρώ θα πάρουν τα ΕΛΠΕ. Παράλληλα, η αζέρικη εταιρεία θα διαχειρίζεται στο εξής όλο το πρόγραμμα επέκτασης και βελτίωσης του εσωτερικού δικτύου διανομής αερίου, ύψους 1,6 δισ. μέχρι το 2022, ενώ το ελληνικό δημόσιο θα παραμένει - προς το παρόν - στη μετοχική του σύνθεση ως μειοψηφία, διατηρώντας το 34%.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης εκδήλωσης, ο πρόεδρος της αζέρικης εταιρείας Ροβ. Αμπντουλάγιεφ, αναφέρθηκε και στην κατασκευή του «ΤΑΡ», λέγοντας ότι περισσότερα από 500 χλμ. του αγωγού θα διέλθουν από ελληνικό έδαφος. Πρόσθεσε ακόμη τα σημαντικά οφέλη που θα έχουν οι ντόπιοι κατασκευαστικοί όμιλοι, καθώς, λόγω της τεχνογνωσίας, που διαθέτουν θα αναλάβουν μεγάλο μέρος των έργων κατασκευής και στις χώρες των Βαλκανίων, απ' όπου θα διέλθουν άλλα τμήματα του αγωγού.

Η ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν στον ενεργειακό τομέα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, είπε στην ομιλία του ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης, ενώ υπογράμμισε τις προοπτικές που δημιουργούνται από την κατασκευή του «ΤΑΡ», ώστε να καταστεί η Ελλάδα βασικός διαμετακομιστικός κόμβος Ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη, στόχο που ιεραρχεί η ντόπια αστική τάξη.

Πριν την εκδήλωση υπογραφής της συμφωνίας, ο πρόεδρος της «Socar» συναντήθηκε με τον Αντ. Σαμαρά. Κατά τη συνάντηση, επιδόθηκε πρόσκληση προς τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν να επισκεφτεί την Ελλάδα τον ερχόμενο Μάη, ενώ ο πρόεδρος της «Socar» ανέφερε ότι πέραν του «ΔΕΣΦΑ» και του «ΤΑΡ», θα υπάρξουν και άλλα βήματα συνεργασίας των δύο χωρών.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την «Gazprom» για τη μείωση της τιμής φυσικού αερίου που προμηθεύει στην Ελλάδα. Οπως διαρρέεται τις τελευταίες μέρες, η «Gazprom», δεν εμφανίζεται πρόθυμη να μειώσει τις τιμές περισσότερο από τα 400 δολάρια τα χίλια κυβικά μέτρα, με την ελληνική πλευρά να επιθυμεί μια τιμή κοντά στα 380 δολάρια. Διαφωνία ακόμα υπάρχει και για την αναδρομική ισχύ που θα έχει η τελική συμφωνία, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται σύντομα στην Ελλάδα επίσκεψη υψηλόβαθμων εκπροσώπων της εταιρείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ