Τρίτη 24 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2013
«Πρωτογενές πλεόνασμα» στις πλάτες του λαού

Στοιχεία 11μηνου Γενάρη - Νοέμβρη

Η διάλυση των κρατικών δαπανών που έχουν να κάνουν με την κάλυψη στοιχειωδών λαϊκών αναγκών αποτέλεσε το βασικό πυλώνα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2013 και της εμφάνισης των λεγόμενων «πρωτογενών πλεονασμάτων». Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η συμμετοχή των κάθε είδους επιχειρήσεων διαμορφώνεται σε συμβολικά επίπεδα, μόλις στο 3,7% από τη συνολική πίτα των φορολογικών εσόδων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που αφορούν στο 11μηνο Γενάρη - Νοέμβρη:

-- Πρωτογενείς δαπάνες: Συμπιέστηκαν στα 39,3 δισ. ευρώ (από 42,4 δισ. πέρυσι). Ειδικότερα, οι δαπάνες για «ασφάλιση, περίθαλψη, κοινωνική προστασία» καταγράφονται στα 14,1 δισ. ευρώ (από 15,6 δισ. ευρώ πέρυσι). Η μείωση σε απόλυτα μεγέθη έφτασε στο 1,5 δισ. ευρώ ή 9,6%. Κατά κύριο λόγο προέρχεται από τη συρρίκνωση της κρατικής επιχορήγησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Το σχετικό κονδύλι εμφανίζεται στα 12 δισ. ευρώ (από 13,7 δισ.) με ρυθμό πτώσης 12,4%.

-- Φορολογικά έσοδα: Διαμορφώθηκαν στα 39,5 δισ. ευρώ (από 42,2 δισ. ευρώ). Ειδικότερα, οι άμεσοι φόροι των νομικών προσώπων (εταιρείες) διαμορφώθηκαν σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ και των φυσικών προσώπων (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι κ.ά.) στα 10,3 δισ. ευρώ. Οι έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι) που επιβάλλονται στη λαϊκή κατανάλωση έφτασαν στα 21,6 δισ. ευρώ (από 23,2 δισ.) με μείωση 6,9%, εξαιτίας της ραγδαίας υποχώρησης της λαϊκής κατανάλωσης.

-- «Πρωτογενές πλεόνασμα: Εμφανίζεται στα 2,8 δισ. ευρώ (έναντι εμφανιζόμενου ελλείμματος 1,4 δισ. πέρυσι). Στο εν λόγω κονδύλι περιλαμβάνονται και έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που προέρχονται από τις δοσοληψίες με την ΕΚΤ, που όμως δεν αναγνωρίζονται στο πλαίσιο της «αξιολόγησης» από την τρόικα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ