Τετάρτη 25 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΔΕΗ
Παρέμβαση για την ιδιωτικοποίηση της ΑΔΜΗΕ

Κάλεσμα στους εργαζόμενους με αφορμή το σχέδιο νόμου που προωθεί η κυβέρνηση

Κάλεσμα στους εργαζόμενους να αντιπαλέψουν την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, να αγωνιστούν για φτηνή Ενέργεια στην υπηρεσία του λαού, απευθύνει η παράταξη της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), με αφορμή την προώθηση νομοσχεδίου από την κυβέρνηση για την πώληση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) σε ιδιώτες επενδυτές.

Με το νομοσχέδιο παραχωρείται προς πώληση το 66% του ΑΔΜΗΕ, ενώ το κράτος διατηρεί το 34%. Ακολουθεί η δημιουργία νέας εταιρείας («Μικρή ΔΕΗ»), στην οποία θα δοθεί το 30% της σημερινής παραγωγικής δυνατότητας της ΔΕΗ και θα παραδοθεί στα μονοπώλια της Ενέργειας. Δηλαδή, εργοστάσια παραγωγής και κομμάτι της εμπορίας.

Στην νέα εταιρεία θα μεταφερθεί ο αντίστοιχος αριθμός εργαζομένων. Μέχρι το τέλος του 2015, θα πρέπει να έχει παραχωρηθεί σε «στρατηγικό επενδυτή» το 17% της ΔΕΗ που ήδη διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ. Την ίδια πορεία θα ακολουθήσει και ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), μέχρι την ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας και της ΔΕΗ.

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» σημειώνει ότι τα μέτρα αυτά είναι οι «τελευταίες πράξεις στην πορεία απελευθέρωσης - ιδιωτικοποίησης του τομέα της Ενέργειας», στόχος της οποίας δεν είναι η λαϊκή ευημερία «αλλά η εύρεση κερδοφόρας διεξόδου για την υπερσυσσώρευση κεφαλαίων (...) Το κίνημα θα μπορέσει να εμποδίσει και να ανατρέψει αυτή την πολιτική αν αντιπαρατεθεί με τον πυρήνα της, με τη στρατηγική δηλαδή της ιδιωτικοποίησης, της ανταγωνιστικότητας, της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Για να υπηρετήσει ο ενεργειακός σχεδιασμός τη λαϊκή ευημερία πρέπει να απαλλαγεί απ' τους νόμους της αγοράς, τους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους».

Στη βάση αυτή, καλεί τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ «να βγάλουν συμπεράσματα, να οργανώσουν την πάλη τους, να παλέψουν για ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα Ενέργειας που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες». Τη Δευτέρα, η Ενωση Τεχνικών ΔΕΗ πραγματοποίησε 3ωρη στάση εργασίας και κατάληψη του κτιρίου των κεντρικών γραφείων της ΑΔΜΗΕ ενάντια στο σχέδιο νόμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ