Παρασκευή 19 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Μαζεύοντας τα συντρίμμια της ζωής τους...

 

ΝΤΟΥΖΤΣΕ.-

Επιζώντες από το χωριό Καϊνασλί εγκαταλείπουν το χώρο που έμεναν

Associated Press

Επιζώντες από το χωριό Καϊνασλί εγκαταλείπουν το χώρο που έμεναν
Εξι μέρες μετά, όλο και περισσότεροι κάτοικοι της πόλης, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της φονικής μανίας του Εγκέλαδου, επιστρέφουν στα σπίτια τους, μ' ένα μόνο σκοπό: να συγκεντρώσουν ό,τι μπορούν από τα υπάρχοντά τους, που θάφτηκαν κάτω από τα συντρίμμια. Ο φετινός χειμώνας θα είναι μακρύς στις σκηνές.

Ο ανταποκριτής του «Associated Press» μεταδίδει εικόνες αυτής της επιχείρησης της απελπισίας: γείτονες στέκονται δίπλα, έτοιμοι να προειδοποιήσουν όσους αποτολμούν «βουτιές» στα συντρίμμια, για την περίπτωση που αρχίσει μια νέα, μετασεισμική δόνηση. Ενας άνδρας που πετάει ξύλα, τούβλα και κομμάτια τσιμέντου, μονολογώντας «η ζωή μας καταστράφηκε όλη». Πετά μερικά μαξιλάρια που βρίσκει στη γυναίκα του - η οποία στέκεται στην καρότσα ενός ημιφορτηγού. «Πρέπει να πάμε σε σκηνή, και θα τα χρειαστούμε εκεί», εξηγεί η Αϊσέλ.

Οι νεκροί έφθασαν χθες τους 619, και πτώματα συνέχιζαν να ανασύρονται από τα κτίρια που κατέρρευσαν. Πάνω από 3.500 άνθρωποι είναι τραυματίες.

Τα περισσότερα σωστικά συνεργεία έχουν σταματήσει τις επιχειρήσεις τους - η τελευταία διάσωση ήταν αυτή της 42χρονης γυναίκας την Τετάρτη. Η γυναίκα βρίσκεται στην εντατική ενός νοσοκομείου της Κωνσταντινούπολης.

Συνεργεία έχουν αρχίσει να κατεδαφίζουν αρκετά από τα κτίρια. «Απλώς καθαρίζουμε τα συντρίμμια», έλεγε χθες ένας εργάτης του Δήμου της Αγκυρας.

Πολλές χιλιάδες από τους συνολικά 70.000 κατοίκους της πόλης Ντούζτσε ζουν σε υφασμάτινες σκηνές, κάθε άλλο παρά ασφαλή καταλύμματα για τον σκληρό Νοεμβριάτικο καιρό. Οι περισσότεροι από αυτούς που διακομίζονται σ' ένα πρόχειρο νοσοκομείο που στήθηκε λίγο έξω από την πόλη, έχουν κρυολογήματα, έλεγε χθες ένας Ισραηλινός γιατρός. «Δεν έχουμε δει σοβαρές ασθένειες μέχρι στιγμής», πρόσθεσε.

«Φυσικά» αυτοί που πλήττονται περισσότερο είναι οι ασθενέστεροι οικονομικά. Και αυτός ο σεισμός μοιάζει να έχει ταξικά κριτήρια...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ