Παρασκευή 19 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Η σερβική αντιπολίτευση αναζητεί... στρατηγική

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Στο «πέλαγος» αναζήτησης αντιπολιτευτικής στρατηγικής που θα οδηγήσει στη διεξαγωγή πρόωρων γενικών και δημοτικών εκλογών στη Σερβία, «πλέουν» τα κόμματα που συμμετέχουν στη λεγόμενη «Συμμαχία για την Αλλαγή». Ετσι, χτες, στελέχη των παρατάξεων που συμμετέχουν σ' αυτό το αντικυβερνητικό μπλοκ συναντήθηκαν στο Βελιγράδι επιχειρώντας από κοινού να αποφασίσουν, με ποιες μεθόδους και ποιους τρόπους θα προσελκύσουν ψηφοφόρους και οπαδούς που να επιθυμούν την εκτόπιση του Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από την εξουσία.

Η πρώτη μέρα αυτής της χτεσινής συνάντησης δε φάνηκε να οδηγεί σε κάποια συγκροτημένη αντιπολιτευτική στρατηγική, αφού το μόνο στο οποίο συμφώνησαν τα στελέχη των περίπου 10 κομμάτων που συγκροτούν τη «Συμμαχία για την Αλλαγή» ήταν να δώσουν... στην κυβέρνηση Μιλόσεβιτς «διορία» 10 ημερών για την έναρξη διμερών συνομιλιών με βασικό θέμα τους όρους και τις συνθήκες διεξαγωγής πρόωρων εκλογών!

Ο Ντράγκορ Χίμπερ, εκπρόσωπος της «Συμμαχίας για την Αλλαγή» δήλωσε μάλιστα πως όλοι όσοι συμμετέχουν στο μπλοκ «εμμένουν στο αίτημα για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών σε κάθε επίπεδο». Πέραν τούτου, όμως, απέφυγε να πει στους δημοσιογράφους εάν συμφωνήθηκε κάποια «στρατηγική» επίτευξης αυτού του αιτήματος... Ενδεχομένως, γιατί δεν υπήρξε κάποιο τέτοιο αποτέλεσμα. Αλλωστε, μόλις προχτές, εκπρόσωπος της «Συμμαχίας για την Αλλαγή» είχε δηλώσει πως «λόγω οικονομικών και βιολογικών αδυναμιών» το αντιπολιτευτικό μπλοκ δε θα συνεχίσει τις καθημερινές πορείες διαμαρτυρίας τόσο στο Βελιγράδι, όσο και σε άλλες σερβικές πόλεις. Ακόμη και αυτός παραδέχτηκε πως η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα για «μαζικές» αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ήταν ελάχιστη...

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος «Σοσιαλιστικού Κόμματος», Ιβιτσα Ντάσιτς, δήλωσε πως τα κόμματα που συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα «δεν επιθυμούν εκλογές πριν από το 2000», αλλά πρόσθεσε πως η κυβέρνηση «θα μελετήσει το αίτημα της αντιπολίτευσης». Τέλος, ο Ντάσιτς, αναφέρθηκε στη διάσκεψη κορυφής ηγετών των χωρών -μελών του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη, λέγοντας πως «εάν έπρεπε να τηρηθούν οι αρχές πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε ο οργανισμός, θα έπρεπε τουλάχιστον να καταδικαστούν οι παράνομες επιθέσεις του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας... Ομως, σήμερα ο ΟΑΣΕ δεν είναι παρά υποχείριο στα χέρια των ηγετών της «Νέας Τάξης Πραγμάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ