Τρίτη 31 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ερευνες και στη Γερμανία

Οι αποκαλύψεις Κάντα συνδέονται με σχετικές έρευνες της Εισαγγελίας της Βρέμης όπως αναφέρει ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας «Suddeutsche Zeitung», καθώς ταυτίζονται με στοιχεία που έχει η Εισαγγελία σε βάρος των γερμανικών ομίλων «Rheinmetall» και «Atlas». Η δωροδοκία αξιωματούχων στο εξωτερικό είναι από το 1999 αξιόποινη πράξη στη Γερμανία και το αδίκημα δεν έχει παραγραφεί, καθώς η συναλλαγή δεν έχει ολοκληρωθεί αφού η Ελλάδα χρωστά ακόμη χρήματα στα γερμανικά μονοπώλια.

Η εφημερίδα, αναφερόμενη στις μίζες που διοχετεύτηκαν από Γερμανούς σε Ελληνες αξιωματούχους (για εκσυγχρονισμό υποβρυχίων και αγορά αντιαεροπορικών), επισημαίνει ότι η Εισαγγελία της Βρέμης «γνωρίζει με ποιους πολύπλοκους τρόπους διοχετεύθηκαν εκατομμύρια ευρώ στην Αθήνα». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Κάντας παραδέχεται ότι μέρος των χρημάτων έφτασε στον ίδιο, «μέσω ενός μεσάζοντα της Rheinmetall και της Atlas τον οποίο η Εισαγγελία της Βρέμης θεωρεί κομιστή των χρημάτων».

Το ρεπορτάζ δίνει έμφαση στην αγορά 170 αρμάτων μάχης «Leopard» από τη γερμανική KMW, για την οποία ο Κάντας κατέθεσε ότι εισέπραξε συνολικά 1,7 εκατομμύρια ευρώ από Ελληνα αντιπρόσωπό της.

Η KMW υποστηρίζει ότι δεν «λάδωσε» ούτε επιφόρτισε κάποιον να «λαδώσει» τον οποιονδήποτε και ότι η συμφωνία για τα «Leopard» συνιστά αποτέλεσμα «διάφανης διαδικασίας ανάθεσης». Αντίδραση υπάρχει και από την εμπλεκόμενη στην υπόθεση ελληνική «AXON» που υποστηρίζει ότι «ουδεμία απολύτως επιλήψιμη ή παράνομη εμπλοκή είχε με οποιοδήποτε τρόπο». Ισχυρίζεται για την προμήθεια των «Leopard» ότι «επρόκειτο για Σύμβαση κατόπιν Διεθνούς Δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού, το αδιάβλητο του οποίου έχει ήδη αξιολογηθεί δικαστικώς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ