Τετάρτη 8 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΒΟΥΛΗ
Ερώτηση του ΚΚΕ για την ενιαία τιμή βιβλίου

Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κατέθεσε το ΚΚΕ για το θέμα της κατάργησης της ενιαίας τιμής βιβλίου. Η Ερώτηση, που υπογράφουν οι βουλευτές Ελένη Γερασιμίδου, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη και Σπύρος Χαλβατζής, έχει ως εξής:

«Την έντονη ανησυχία τους και την αντίδρασή τους στο ενδεχόμενο κατάργησης του νόμου 2557/97 για την ενιαία τιμή βιβλίου - την πώληση δηλαδή κάθε βιβλίου των τελευταίων δύο χρόνων στην ίδια τιμή - έχουν διατυπώσει πολλοί επίσημοι φορείς που σχετίζονται με το βιβλίο.

Το μέτρο αυτό, σε περίπτωση που εφαρμοστεί, εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για το ποιοτικό βιβλίο - το οποίο δεν εντάσσεται από την "αγορά" στην κατηγορία των "ευπώλητων" βιβλίων (bestsellers) - και κατ' επέκταση για τους "μικρούς" και "μεσαίους" εκδοτικούς οίκους και βιβλιοπωλεία, που κατά κανόνα εκδίδουν και διαθέτουν ποιοτικά βιβλία.

Ο νόμος αυτός, όπως και αντίστοιχοι που ισχύουν σε σειρά άλλων χωρών, αποτελεί μια, έστω και αδύναμη, "ασπίδα" προστασίας των μικρών, ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων και εκδοτικών οίκων απέναντι στις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, αλυσίδες βιβλιοπωλείων και μεγάλα εκδοτικά μονοπώλια, τα οποία είναι σε θέση να καθορίζουν τις τιμές των βιβλίων με αποκλειστικό κριτήριο τη μέγιστη κερδοφορία. Μια κατάσταση που οδηγεί - μέσα από διάφορα παιχνίδια με τις τιμές - στην πώληση κυρίως των αποκαλούμενων bestsellers, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συγγραφική και μεταφραστική δραστηριότητα, τις επανεκδόσεις και τη συγγραφή νέων έργων.

Με άλλα λόγια, η κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου οδηγεί στη συγκεντροποίηση του βιβλίου σε μονοπωλιακούς ομίλους που θα εκδίδουν μόνον ό,τι αυτοί αποφασίζουν με κριτήριο το εμπορικό κέρδος και σε ανεξέλεγκτες τιμές. Στρέφεται όχι μόνον κατά των ανεξάρτητων εκδοτικών οίκων, που αποθαρρύνονται έτσι από την έκδοση ποιοτικού βιβλίου, αλλά προπαντός κατά της πολύπλευρης μόρφωσης του αναγνώστη.

Εξαιτίας αυτών των κρίσιμων συνεπειών άλλες χώρες που έχουν ήδη δρομολογήσει την κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου υποχρεώνονται σήμερα να επανεξετάσουν την επαναφορά της».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό:

  • Αν επιμένει να προχωρήσει σε κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου.
  • Ποιοι είναι οι σχεδιασμοί του υπουργείου για τη στήριξη και διάδοση του ποιοτικού βιβλίου στην Ελλάδα με μέτρα όπως η επαναφορά των δελτίων για αγορά βιβλίων από τους εργαζόμενους, η ολόπλευρη και αποκλειστικά δημόσια στήριξη με χρηματοδότηση, εξοπλισμό και ειδικευμένο προσωπικό των δημόσιων, δημοτικών και σχολικών (όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης) βιβλιοθηκών στην Ελλάδα και η ανασυγκρότηση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου;

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ