Τετάρτη 8 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΥΓΕΙΑ
Από σήμερα το ένα ευρώ για κάθε συνταγή

Θα επιβαρύνει τους ασθενείς με επιπλέον 70 εκατ. ευρώ το χρόνο

Μέχρι αργά χτες το βράδυ εργάζονταν οι υπηρεσίες της ΗΔΙΚΑ και των προγραμμάτων των φαρμακείων για την εφαρμογή από σήμερα το πρωί της είσπραξης του ενός ευρώ «υπέρ του ΕΟΠΥΥ» ανά συνταγή φαρμάκων. Οι συνταγές δεν επιτρέπεται να έχουν περισσότερα από τρία φάρμακα. Δηλαδή αν ένας άρρωστος χρειάζεται πέντε φάρμακα θα πληρώσει δύο ευρώ - ένα ανά κάθε συνταγή -, ενώ αν χρειαστεί εφτά φάρμακα τότε θα πληρώσει τρία ευρώ.

Το νέο χαράτσι θα οδηγήσει, όπως υπολογίζει το υπουργείο Υγείας, στην είσπραξη 70 εκατ. ευρώ το χρόνο, κυρίως απ' τους ασθενείς που κάνουν χρόνια θεραπεία. Και μόνο οι συνταξιούχοι να εκτελέσουν μία συνταγή το μήνα θα καταβάλουν τα μισά από αυτά!

Το ένα ευρώ θα προστίθεται στη συμμετοχή του ασφαλισμένου και θα αφαιρείται, ταυτόχρονα, απ' την αντίστοιχη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ. Για παράδειγμα: Σε ένα φάρμακο αξίας 100 ευρώ η συμμετοχή του ασφαλισμένου ήταν 25% ή 25 ευρώ και του ΕΟΠΥΥ 75% ή 75 ευρώ. Με τη νέα ρύθμιση ο ασφαλισμένος θα πληρώνει 26 ευρώ (26% συμμετοχή) και ο ΕΟΠΥΥ 74 ευρώ (74% συμμετοχή). Αν όμως το φάρμακο στοιχίζει 10 ευρώ, τότε ο άρρωστος πληρώνει συμμετοχή 2,5 ευρώ (25%) + 1 ευρώ = 3,5 ευρώ, που την ανεβάζει σε 35%.

Ηδη μέχρι το τέλος του 2013 οι ασθενείς πλήρωσαν μεσοσταθμική συμμετοχή 24% - από 9% το 2010 - για την αγορά φαρμάκων. Για το 2013 οι άμεσες πληρωμές για φάρμακα αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα δις ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ