Τετάρτη 8 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Στο πλευρό των αμπελουργών το Εργατικό Κέντρο Σάμου

Συγκέντρωση σήμερα ενάντια στην προσπάθεια κυβέρνησης - ΕΕ να παραδώσουν σε επιχειρηματικούς ομίλους την παραγωγή κρασιού

Κάλεσμα στους εργαζόμενους, τα σωματεία και τις Λαϊκές Επιτροπές του νησιού να στηρίξουν την Ενωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών (ΕΟΣΣ) και να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που διοργανώνει σήμερα Τετάρτη, στις 9 π.μ., πίσω από το Δικαστικό Μέγαρο, απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Σάμου. Θα ακολουθήσει πορεία στην Περιφέρεια.

Οι 3.000 αμπελοκαλλιεργητές της Σάμου, παραγωγοί του κρασιού Ονομασίας Προέλευσης «Μοσχάτο Σάμου», βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας είναι υποχρεωτικά μέλη του τοπικού συνεταιρισμού και παραδίδουν το σύνολο της ετήσιας παραγωγής μούστου σε αυτόν. Με τον τρόπο αυτόν προστατεύεται η τοπική παραγωγή του συγκεκριμένου κρασιού, τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά αλλά και το εισόδημα των μικρών - στη συντριπτική τους πλειοψηφία - παραγωγών.

Η υποχρεωτικότητα, όμως, του συνεταιρισμού εμποδίζει την είσοδο των μεγαλοεπιχειρηματιών στην παραγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος. Ετσι η ΕΟΣΣ δέχεται επίθεση από ιδιώτες επιχειρηματίες, την ΕΕ, τις ελληνικές κυβερνήσεις και τις αρχές στην τοπική διοίκηση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2011 έχει αποστείλει προειδοποιητική επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση για κατάργηση της σχετικής νομοθεσίας, με το σκεπτικό ότι η υποχρέωση συμμετοχής στο συνεταιρισμό έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές της «ελεύθερης αγοράς». Τον περασμένο Ιούνη, με νέα επιστολή, ζήτησε ξανά την τροποποίηση της νομοθεσίας «περί αναγκαστικού συνεταιρισμού». Το Σεπτέμβρη του 2012, ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου παραβίασε το νόμο και έδωσε την πρώτη άδεια σε ιδιωτικό οινοποιείο.

Το Εργατικό Κέντρο, μαζί με τους αμπελουργούς, διεκδικεί: Τη συνεχή εφαρμογή του Αναγκαστικού Νόμου 6085/1934. Την κατάργηση όλων των αντιαγροτικών νόμων και της ΚΑΠ. Τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Τράπεζας και την κατάργηση της τοκοχρεολυτικής πολιτικής προς τους αγρότες και την ΕΟΣΣ. Να ανακληθούν οι άδειες που έδωσε ο αντιπεριφερειάρχης για τα δύο ιδιωτικά οινοποιεία και να μην ξαναδοθεί άδεια πουθενά και σε κανέναν.

Στην ανακοίνωσή του σημειώνει: «Η επίθεση που δέχονται σήμερα οι αγρότες, η Ενωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (ΕΟΣΣ), οι εργαζόμενοι σε αυτήν αλλά και όλοι οι παραγωγοί-συνέταιροι της ΕΟΣΣ, είναι αποτέλεσμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Αυτή η πολιτική στόχο έχει να αφανίσει τους μικρούς και μεσαίους αγρότες και να συγκεντρώσει την αγροτική παραγωγή στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους παραγωγής και εμπορίας τροφίμων.

Απέναντι στην αντιλαϊκή και αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ και μεγάλου κεφαλαίου, που καταδικάζει τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα στη φτώχεια και την εξαθλίωση, χρειάζεται συμμαχία των αγροτών με τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις γυναίκες και τη νεολαία, για την ανατροπή της. Για να γίνουμε εμείς και όχι οι εκμεταλλευτές μας κυρίαρχοι του πλούτου που παράγουμε».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απροστάτευτοι οι αμπελουργοί (2016-08-09 00:00:00.0)
Βγάζει «λάδι» την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ ο ΣΥΡΙΖΑ (2014-11-15 00:00:00.0)
Κινητοποίηση από αμπελουργούς κι εργαζομένους της Σάμου (2014-01-09 00:00:00.0)
Αγωνιστική απάντηση στις αυθαιρεσίες (2012-09-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ