Πέμπτη 9 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Κινητοποίηση από αμπελουργούς κι εργαζομένους της Σάμου

Υπερασπίζονται τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό από την επιθετικότητα ΕΕ, κυβέρνησης και οινοβιομηχάνων

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Τη στήριξή τους στην Ενωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (ΕΟΣΣ), κόντρα στην επίθεση που δέχεται από τους ιδιώτες επιχειρηματίες, την ΕΕ, τις ελληνικές κυβερνήσεις και τις τοπικές αρχές, διαδήλωσαν χτες αμπελουργοί κι εργαζόμενοι του νησιού, με συγκέντρωση πίσω από το Δικαστικό Μέγαρο. Αφορμή για την κινητοποίηση στάθηκε η προγραμματισμένη για χτες εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων της ΕΟΣΣ κατά των δύο ιδιωτικών οινοποιείων που έχουν αδειοδοτηθεί από τον αντιπεριφερειάρχη Σάμου, κατά παράβαση του Νόμου 6085/1934.

Με το συγκεκριμένο νόμο προβλέπεται η αναγκαστική υπαγωγή των αμπελουργών στο συνεταιρισμό, η παράδοση του συνόλου της ετήσιας παραγωγής του μούστου σ' αυτόν, έτσι ώστε να προστατεύεται η τοπική παραγωγή του σαμιώτικου κρασιού, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία των μικρών παραγωγών έναντι των οινοβιομηχάνων. Από το 2011, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιώνει την κατάργηση της σχετικής νομοθεσίας σε εναρμόνιση με τις αρχές της «ελεύθερης αγοράς», ενώ ο αντιπεριφερειάρχης έχει ήδη αδειοδοτήσει δύο οινοποιεία, κατά παράβαση του νόμου.

Η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων πήρε αναβολή. Οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία προς το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, συναντήθηκαν με τον αντιπεριφερειάρχη κι απαίτησαν ν' ανακληθούν οι άδειες των δύο ιδιωτικών οινοποιείων. Οι περίπου 3.500 αμπελουργοί του νησιού έχουν στο πλευρό τους το Εργατικό Κέντρο.

Καμπάνια ενημέρωσης και στήριξης του συνεταιρισμού υλοποιούν οι δυνάμεις της ΠΑΣΥ στην ΕΟΣΣ. Μικροί αγρότες κι εργαζόμενοι διεκδικούν: Τη συνεχή εφαρμογή του Αναγκαστικού Νόμου 6085/1934. Την κατάργηση όλων των αντιαγροτικών νόμων και της ΚΑΠ. Τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού και την κατάργηση της τοκοχρεολυτικής πολιτικής προς τους αγρότες και την ΕΟΣΣ. Την ανάκληση των αδειών των ιδιωτικών οινοποιείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ