Τρίτη 8 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Βομβαρδίζει σπίτια, αλλά «λυπάται» για τις απώλειες
  • Ενα τετράμηνο κοριτσάκι σκοτώθηκε, άλλα δέκα τραυματίστηκαν, όπως και αρκετοί ενήλικες, από την ισραηλινή επιδρομή στην Κχαν Γιουνίς
  • Απορρίπτει, ακόμη, και τις προτάσεις της επιτροπής Μίτσελ ο Σαρόν, επιμένοντας στους εποικισμούς και δίνοντας «πράσινο φως» σε εισβολές και επιδρομές

Παιδιά των Παλαιστινίων τρέχουν να γλιτώσουν από τα πυρά του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Παιδιά των Παλαιστινίων τρέχουν να γλιτώσουν από τα πυρά του ισραηλινού στρατού
ΚΧΑΝ ΓΙΟΥΝΙΣ - ΜΠΕΪΤ ΤΖΑΛΑ - ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Νέο κύμα βίας συγκλονίζει τα τελευταία εικοσιτετράωρα τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Ο ισραηλινός στρατός, ακολουθώντας τη γνωστή του πλέον συνήθεια, παραβιάζει, όποτε κρίνει αναγκαίο, τα αυτόνομα εδάφη, βομβαρδίζει φτωχικά σπίτια και κατοικημένες περιοχές, δολοφονεί και τραυματίζει αμάχους και μικρά παιδιά. Η ισραηλινή ηγεσία, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά, απορρίπτει το, ούτως ή άλλως, μεροληπτικό πόρισμα της αμερικανικής επιτροπής διερεύνησης της βίας, επαναλαμβάνει τις κατηγορίες κατά της Παλαιστινιακής Αρχής και απειλεί με νέες επιδρομές. Ταυτόχρονα εκφράζει τη «λύπη» της για τις δολοφονίες και τους τραυματισμούς των μικρών παιδιών.

Μόλις τέσσερις μήνες πρόλαβε να ζήσει η τετράμηνη Ιμάν, στο φτωχικό των νεαρότατων γονιών της, στο προσφυγικό στρατόπεδο Κχαν Γιουνίς στη Λωρίδα της Γάζας. Χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση, ισραηλινά τεθωρακισμένα έβαλλαν, χτες, επί αρκετή ώρα, τόσο εναντίον του προσφυγικού στρατοπέδου, όσο και εναντίον της παλαιστινιακής πόλης, σκορπώντας την καταστροφή, την οργή, το θάνατο και την απόγνωση. Εκτός από την τετράμηνη Ιμάν, τραυματίστηκαν άλλοι 24 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 10 είναι παιδιά μικρότερα των 12 χρόνων και αρκετά νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο ισραηλινός στρατός, με μια λιτή ανακοίνωση, αρκέστηκε να επιβεβαιώσει ότι βομβάρδισε την Κχαν Γιουνίς, απαντώντας σε όλμους που έπληξαν νωρίτερα γειτονικό εβραϊκό οικισμό, χωρίς να προκαλέσουν θύματα ή ζημιές. Στην ανακοίνωση, υπογραμμίζεται ότι η επιδρομή έγινε «με ελαφρύ οπλισμό». Σχολιάζοντας την είδηση της δολοφονίας της τετράμηνης Ιμάν και τον τραυματισμό άλλων 10 παιδιών, ο Αριέλ Σαρόν εξέφρασε τη λύπη του, εκτιμώντας ότι «οι ισραηλινές δυνάμεις δεν έχουν πρόθεση να βλάπτουν παιδιά». Είναι απορίας άξιον πώς συνάδει αυτή η διαπίστωση με τον επαναλαμβανόμενο βομβαρδισμό κατοικημένων περιοχών.

Αλλωστε, λίγες, μόλις, ώρες νωρίτερα, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ επιβεβαίωνε ότι ο ίδιος «έχει δώσει το ελεύθερο σε όλους τους Ισραηλινούς στρατιωτικούς διοικητές να εισβάλλουν στα αυτόνομα εδάφη, όποτε η κίνηση αυτή κρίνεται αναγκαία για την ισραηλινή ασφάλεια». Οι δηλώσεις του Μπεν Ελιέζερ αφορούσαν τις δύο εισβολές που πραγματοποίησε, σε παλαιστινιακά εδάφη στη Δυτική Οχθη, ο ισραηλινός στρατός το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα.

Χτες τα ξημερώματα, ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν στην πόλη Μπέιτ Τζάλα, όπου κατέστρεψαν αρκετά κτίρια, με το πρόσχημα της «κατεδάφισής τους επειδή χρησιμοποιούνται από ενόπλους». Ακολούθησε πολύωρη ανταλλαγή πυρών, κατά τη διάρκεια της οποίας έχασε τη ζωή του ένα μέλος της Φατάχ, ο οποίος κηδεύτηκε, χτες, από πλήθος κόσμου στη Βηθλεέμ, και άλλοι 20 Παλαιστίνιοι. Λίγες ώρες αργότερα, σφοδρή μάχη ξέσπασε στην πόλη Τουλκαρέμ, όπου σκοτώθηκε ένας Παλαιστίνιος πολίτης, τραυματίστηκαν άλλοι 10, ανάμεσα στους οποίους και ένας 5χρονος, ενώ καταστράφηκε ολοσχερώς ένα παλαιστινιακό αστυνομικό τμήμα. Ο ισραηλινός στρατός διέψευδε τις παλαιστινιακές καταγγελίες περί παραβίασης των ορίων των αυτόνομων περιοχών.

Για «αδικαιολόγητη κλιμάκωση» έκανε λόγο ο Σαέμπ Ερακάτ, ο οποίος επανέλαβε ότι είναι πλέον «ζήτημα ζωής ή θανάτου, η άμεση ανάπτυξη, στην περιοχή, μιας προστατευτικής, για τον παλαιστινιακό λαό, δύναμης».

Ισραηλινή προκλητική αδιαλλαξία

Σε μια τεταμένη συνεδρίαση, όπου οι φωνές των Ισραηλινών Αράβων βουλευτών, αλλά και των βουλευτών αριστερών κομμάτων τον διέκοπταν ακατάπαυστα, ο Αριέλ Σαρόν επανήλθε, χτες, στο «αγαπημένο» σκληρό του ύφος, τονίζοντας ότι «δε θα υπάρξει κανένας συμβιβασμός με την παλαιστινιακή τρομοκρατία, ο αγώνας μας θα είναι αποφασιστικός και συνεχής». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επέρριψε, και πάλι, το σύνολο των ευθυνών για την παρούσα κλιμάκωση της βίας στην Παλαιστινιακή Αρχή, κατηγορώντας την ότι υποθάλπει και ενισχύει την τρομοκρατία και τη βία.

Ενα 24ωρο νωρίτερα, κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου, ο Αριέλ Σαρόν φέρεται να απέρριψε, επί της ουσίας, τις προτάσεις του πορίσματος της αμερικανικής επιτροπής διερεύνησης της βίας, επιμένοντας στις γνωστές θέσεις του. Συγκεκριμένα, κατέστησε σαφές ότι δεν εξετάζεται καν το ενδεχόμενο «παγώματος» της εποικιστικής δραστηριότητας, ενώ παρέπεμψε την τύχη των εποικισμών στις συζητήσεις που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο «μιας τελικής συμφωνίας», που, όπως είναι γνωστό, ο ίδιος ο Σαρόν δεν προτίθεται να προωθήσει, γιατί επιμένει μόνο σε ενδιάμεσες συμφωνίες.

Το πλήρες κείμενο του πορίσματός της, υπό τον πρώην Αμερικανό γερουσιαστή Τζορτζ Μίτσελ, δεν έχει γνωστοποιηθεί επισήμως, όμως οι υπάρχουσες διαρροές καθιστούν σαφές ότι κάθε άλλο παρά η διερεύνηση των πραγματικών αιτίων που προκάλεσαν τη δεύτερη Ιντιφάντα ήταν ο στόχος της εργασίας της επιτροπής. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η επιτροπή, υπό τον Τζορτζ Μίτσελ, θέτει ως προϋποθέσεις βελτίωσης της κατάστασης τον άμεσο τερματισμό της βίας εκατέρωθεν, την άμεση επανάληψη των συνομιλιών ασφαλείας, την άμεση άρση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος των Παλαιστινίων και την υιοθέτηση μιας δέσμης μέτρων «οικοδόμησης εμπιστοσύνης». Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα προβάλλεται και η ανάγκη «παγώματος» της εποικιστικής δραστηριότητας, αφού εκτιμάται ότι «όσο συνεχίζεται, τόσο θα προκαλεί ένταση».

Οσον αφορά, πάντως, στην υποτιθέμενη αιτία δημιουργίας αυτής της επιτροπής, τα συμπεράσματα είναι από απογοητευτικά έως προκλητικά. Η επιτροπή Μίτσελ δεν επιρρίπτει ευθύνες σε κανέναν, δεν κρίνει ότι υπάρχει ανάγκη ανάπτυξης κάποιας προστατευτικής δύναμης, επικρίνει τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας για χρήση βίας και καλεί τον ισραηλινό στρατό να μη χρησιμοποιεί λαστιχένιες σφαίρες κατά αόπλων. (Ουδεμία αναφορά γίνεται στα αληθινά πυρά!).

Επίσης, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η έκρηξη του Σεπτέμβρη οφείλεται, μάλλον, στο γεγονός ότι η ισραηλινή αστυνομία χρησιμοποίησε «σκληρό τρόπο» στην αντιμετώπιση των Παλαιστινίων διαδηλωτών στην Ιερουσαλήμ, εκείνες τις κρίσιμες ώρες. Πάντως, η έκθεση προειδοποιεί ότι «αν οι δύο πλευρές δε γυρίσουν άμεσα στο τραπέζι των συνομιλιών, η βία θα διατηρηθεί για χρόνια».

Στο πλαίσιο της αδιάλλακτης αυτής στάσης, η ισραηλινή κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση του Γιάσερ Αραφάτ για πραγματοποίηση μιας διεθνούς συνάντησης, στο Σαρμ ελ Σέιχ, με θέμα την, από κοινού, εξέταση του πορίσματος Μίτσελ. Χαρακτηριστική είναι η απάντηση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, Σιμόν Πέρες, ο οποίος τόνιζε ότι «μια τέτοια συνάντηση θα ήταν δυνατή, μόνο αν ήταν γνωστό εξαρχής το αποτέλεσμα και η αφετηρία, άλλωστε δεν μπορεί κανείς να συζητά όταν υπάρχουν πυρά».

Συριακή «συμβολική» δικαίωση

Ολοκληρώνοντας την τριήμερη περιοδεία του στη Συρία, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β` επισκέφτηκε και λειτούργησε στην ερημωμένη πόλη Κουνέιτρα, στα υψώματα του Γκολάν, στο μέρος, δηλαδή, της περιοχής που έχει περιέλθει, και πάλι, στη συριακή κυριαρχία. Η συριακή ηγεσία δεν έκρυψε την ικανοποίησή της για την αποδοχή του Πάπα να λειτουργήσει στα απομεινάρια της ορθόδοξης εκκλησίας της πόλης και να μιλήσει, από το συμβολικότατο αυτό σημείο, για ανάγκη εφαρμογής του διεθνούς δικαίου. Υπενθυμίζεται ότι η πόλη είχε καταληφθεί από το Ισραήλ το 1967 και πριν την εγκαταλείψουν τα ισραηλινά στρατεύματα, το 1974, την κατέστρεψαν ολοσχερώς.

Η ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε, με αφορμή την επίσκεψη του Πάπα, ο Σύρος Πρόεδρος κατά του Ισραήλ, κατηγορώντας το για «μακρά ιστορία εγκλημάτων σε βάρος των Παλαιστινίων, σε βάρος μουσουλμανικών και χριστιανικών μνημείων, σε βάρος των λαών της περιοχής», προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ισραηλινής ηγεσίας, η οποία, διά στόματος του Προέδρου Μοσέ Κατσάβ, κάλεσε τον Πάπα να «απορρίψει τα ρατσιστικά και αντισημιτικά συναισθήματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ