Κυριακή 12 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το βλέμμα στραμμένο στην οικονομία της Κίνας

Επιβράδυνση μεγαλύτερη του αναμενόμενου εμφάνισε τον περασμένο Δεκέμβρη ο συνολικός όγκος των κινεζικών εξαγωγών, πέφτοντας κάτω από τους επίσημους στόχους, ωστόσο οι προσδοκίες για το 2014 είναι αρκετά αισιόδοξες, δίνοντας περιθώριο στην ηγεσία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου να κινηθεί πιο εντατικά προς την κατεύθυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Δημοσίευμα του «Reuters» αναφέρει εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών σύμφωνα με τις οποίες οι εξαγωγές «μπορεί να συρρικνώθηκαν δραματικά», ωστόσο βρίσκονται εντός ενός «ανεκτού» επιπέδου, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα να είναι θετικά, περιορίζοντας τους φόβους για μία απότομη κάμψη της κινεζικής οικονομίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή, οι εξαγωγές το Δεκέμβρη αυξήθηκαν κατά 4,3%, ποσοστό σαφώς χαμηλότερο από το 12,7% του περασμένου Νοέμβρη, αλλά και των προσδοκιών για αύξηση κατά 4,9%.

Ταυτόχρονα οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 8,3%, έναντι 5,3% του Νοέμβρη, κινούμενες στα επίπεδα των προβλέψεων, αυξάνοντας την αισιοδοξία ότι η εγχώρια ζήτηση θα παραμείνει σταθερή παρά τα «σημάδια» που εμφανίστηκαν το προηγούμενο διάστημα και ενίσχυαν την άποψη ότι η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται. Πάντως, το εμπορικό πλεόνασμα το Δεκέμβρη μειώθηκε κατά 24,3% σε σχέση με τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς, στα 25,6 δισ. δολάρια, αρκετά πιο κάτω από το στόχο των 31,2 δισ. δολαρίων. Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν επίσης κατά 3%, προς την ΕΕ κατά 3,9% και προς την Ιαπωνία κατά 5,5%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ στο δωδεκάμηνο οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 7,9% και οι εισαγωγές κατά 7,3%, με το εμπορικό πλεόνασμα να φτάνει τα 259,8 δισ. δολάρια, αυξημένο κατά 12,4% σε σχέση με το 2012.

Οι προβλέψεις

Οι προβλέψεις για το 2014 υπολογίζουν ως στοιχεία που μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στις κινεζικές εξαγωγές τις αβέβαιες προοπτικές για την παγκόσμια ζήτηση, την ενίσχυση του γιουάν και την αύξηση του εργατικού κόστους, με τους αναλυτές να εξαρτούν τις εξαγωγικές επιδόσεις της Κίνας σε μεγάλο βαθμό από τη βελτίωση της ζήτησης σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Σύμφωνα με δηλώσεις Κινέζου αξιωματούχου, το περιβάλλον για τις εξαγωγές των κινεζικών επιχειρήσεων θα βελτιωθεί, αναλόγως της ανάκαμψης που θα εμφανίσουν οι αναπτυσσόμενες οικονομίες και της σταδιακής υποχώρησης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει την αύξηση των εισαγωγών ενεργειακών προϊόντων και πρώτων υλών για την ενίσχυση των εξαγωγών της.

Στις 20 του μήνα αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από την κινεζική κυβέρνηση για τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ το 2013, με τις κατ' αρχήν προβλέψεις να την προσδιορίζουν στο 7,6%, το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 14 ετών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ