Κυριακή 12 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι γερμανικές ενεργειακές επιδοτήσεις στο στόχαστρο

Μετά την έναρξη έρευνας για τα υψηλά εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας, που ανακοίνωσε τον περασμένο Νοέμβρη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μία ακόμη διαδικασία κατά της ισχυρότερης ευρωπαϊκής οικονομίας ξεκινά, αυτή τη φορά για τις γερμανικές επιδοτήσεις στον τομέα της Ενέργειας.

Οπως δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια, υπάρχει «υποψία» ότι πολλές γερμανικές ενεργοβόρες επιχειρήσεις επιδοτούνται παράνομα, γεγονός που έχει προκαλέσει πολλές προσφυγές στα αρμόδια όργανα εποπτείας της ΕΕ από καταναλωτές και ανταγωνιστές τους. Η Επιτροπή ανακοίνωσε «έρευνα σε βάθος», καθώς το συνολικό ποσό με το οποίο φέρονται να στηρίχθηκαν μόνο το 2012 οι γερμανικές επιχειρήσεις ανήλθε στα 20 δισ. ευρώ.

Η μείωση πάντως του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία βρίσκεται υψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ, ωστόσο όπως φαίνεται η γερμανική πλευρά έχει ήδη κινηθεί μονομερώς, λαμβάνοντας μέτρα μείωσης του κόστους ενέργειας για περίπου 700 δικές της επιχειρήσεις που έχουν κατά κύριο λόγο εξαγωγικό προσανατολισμό. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η Γερμανία στο διάστημα Γενάρης - Σεπτέμβρης 2013 εμφάνισε πλεόνασμα στο εμπορικό της ισοζύγιο συνολικού ύψους 148,3 δισ. ευρώ, όταν το σύνολο του εμπορικού πλεονάσματος των χωρών της Ευρωζώνης ήταν 105,6 δισ. ευρώ.

Πάντως και η δεύτερη «σε βάθος έρευνα» που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις γερμανικές ενεργειακές επιδοτήσεις θα γίνει κατά τα τέλη του χρόνου. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η γερμανική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει τα απαιτούμενα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις διεθνείς αγορές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ