Παρασκευή 17 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγνοούνται δύο μετανάστες

Φώτο αρχείου
Φώτο αρχείου
Η ενίσχυση των κατασταλτικών μέτρων στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα έχει προκαλέσει την αύξηση του αριθμού εισόδου μεταναστών από τη θάλασσα με αποτέλεσμα την αύξηση των δυστυχημάτων. Ετσι, άλλο ένα τέτοιο περιστατικό σημειώθηκε αργά προχτές το βράδυ κοντά στην Κω. Δουλεμπορικό πέταξε στο νερό τους 13 μετανάστες που μετέφερε, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δύο αγνοούμενοι.

Συγκεκριμένα, σκάφος του Λιμενικού εντόπισε στην περιοχή Λάμπη της Κω ύποπτο ταχύπλοο σκάφος. Στη θέα του πλωτού περιπολικού οι επιβάτες εξαναγκάστηκαν, κατά δήλωσή τους, να πέσουν στη θάλασσα, ενώ το ταχύπλοο σκάφος απομακρύνθηκε με μεγάλη ταχύτητα. Το πλήρωμα του περιπολικού περισυνέλεξε έντεκα αλλοδαπούς, και τους μετέφερε στη λιμενική αρχή Κω. Στη συνέχεια ένας αλλοδαπός μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο γενικό νοσοκομείο της Κω για προληπτικούς λόγους. Από δύο πλωτά περιπολικά διεξάγονταν έρευνες εντοπισμού ακόμη δύο μεταναστών, οι οποίοι αγνοούνται, κατά δήλωση των διασωθέντων.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου, από τον Αύγουστο του 2012 έως και το Δεκέμβρη 2013 (σ.σ. 17 μήνες) σε 14 διαφορετικά νησιά, των ανατολικών συνόρων της Ελλάδας, εντοπίστηκαν 10.902 μετανάστες και πρόσφυγες και 152 διακινητές σε 615 περιστατικά. Επίσης σε 113 περιστατικά διασώθηκαν 3.120 πρόσωπα.

Επιπλέον χτες, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου Μ. Βαρβιτσιώτης, παρουσίασε τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στο συμβούλιο της ΕΕ στον πυλώνα «Θάλασσα». Στα πλαίσια της διασυνοριακής συνεργασίας και της διαχείρισης των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών στα θαλάσσια σύνορα, θα ενισχυθούν οι κατασταλτικού τύπου επιχειρήσεις σε αυτά. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός «στην ανάγκη χάραξης μιας κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής έναντι της παράνομης μετανάστευσης», όπως χαρακτήρισε το φευγιό χιλιάδων ανθρώπων προκειμένου να γλιτώσουν από τους πολέμους και την εξαθλίωση. Ως μία λύση στο πακέτο δράσεων που πρέπει να προωθηθούν ανέφερε την «Task Force Mediterranean», που εποπτεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία όπως τόνισε, «μπορεί και πρέπει να έχει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των μικτών μεταναστευτικών ροών που επιχειρούν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση από τη θάλασσα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ