Τετάρτη 22 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ
Συστάσεις ενόψει αναιμικής ανάκαμψης

Κινδύνους γύρω από τους ρυθμούς του παραγόμενου ΑΕΠ βλέπει η έκθεση του ΔΝΤ, το οποίο ασκεί μια ορισμένη κριτική γύρω από την εφαρμοζόμενη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ. Ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός επισημαίνει ότι ο πληθωρισμός στην ΕΕ θα παραμείνει γι' αρκετό διάστημα κάτω από το στόχο (2%) και μάλιστα σε χαμηλότερα επίπεδα. Σύμφωνα με την έκθεση, αυτή η προοπτική θα οδηγήσει σε αύξηση των «πραγματικών επιτοκίων» (δηλαδή του κόστους του χρήματος σε πραγματικούς και όχι ονομαστικούς όρους) και θα «υπονομεύσει την ανάπτυξη».

Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΝΤ κάνει τις ακόλουθες συστάσεις:

-Οι ανεπτυγμένες οικονομίες - συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ - δεν πρέπει ν' απαντήσουν στην προοπτική της αύξησης της ανάπτυξης με μια πρόωρη απόσυρση της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής, η οποία «παραμένει η ενδεδειγμένη». Επισημαίνει επίσης ότι η απόκλιση από το δυνητικό ΑΕΠ παραμένει μεγάλη. Το «δυνητικό ΑΕΠ» προσδιορίζεται με οικονομετρικά μοντέλα και αφορά την αύξησή του κάτω από δεδομένες συνθήκες.

-Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καλείται να εξετάσει πρόσθετα μέτρα που αφορούν την εξυγίανση των τραπεζών και την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, την ενοποίηση των μηχανισμών εποπτείας κι εκκαθάρισης των τραπεζών του ευρωπαϊκού χώρου. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, τα παραπάνω αποτελούν καθοριστικά βήματα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, την τόνωση της πίστωσης (χορηγήσεις νέων δανείων) και την απεξάρτηση των τραπεζών από τις κυβερνήσεις.

-Σύμφωνα με τα μοντέλα του ΔΝΤ, η πιθανότητα αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη φτάνει στο 10% με 20%. Σ' αυτό το πλαίσιο, υποδεικνύουν έμμεσα την παραπέρα μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σε ό,τι αφορά τους προβλεπόμενους ρυθμούς του ΑΕΠ, διαβλέπουν μικρή βελτίωση σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Σύμφωνα μ' αυτές, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα ενισχυθεί το 2014 κατά 3,7% και το 2015 κατά 3,9%. Στην Ευρωζώνη αναμένεται μια ισχνή αύξηση 1% (2014) και 1,4% (2015), ενώ στις ΗΠΑ με 2,8% και 3% αντίστοιχα. Στην Κίνα αναμένεται παραπέρα ενίσχυση με ρυθμούς 7,5% (2014) και 7,3% (2015), στην Ινδία 5,4% και 6,4%, στην Ιαπωνία 1,7% και 1% για τη διετία 2014 και 2015.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ