Πέμπτη 23 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ενέργεια και βιομηχανική παραγωγή στο επίκεντρο

Την προώθηση δέσμης μέτρων που αποβλέπουν στη μείωση της εξάρτησης των ευρωμονοπωλίων από τις εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων έως το 2030, καθώς και την περαιτέρω ενίσχυση της βιομηχανίας, με στόχο η βιομηχανική παραγωγή να αντιπροσωπεύει το 20% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ μέχρι το 2020, ανακοίνωσε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω των αρμόδιων επιτρόπων για θέματα βιομηχανικής πολιτικής, Ενέργειας και κλιματικής αλλαγής.

Πιο συγκεκριμένα, οι ενεργειακοί στόχοι της ΕΕ για το 2030 προβλέπουν, ανάμεσα σε άλλα, την κάλυψη τουλάχιστον του 27% των ενεργειακών της αναγκών μέσω ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας, με την παροχή «ασφάλειας δικαίου» σε όσους επενδύουν σ' αυτές και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στον τομέα. Είναι ξεκάθαρο ότι η σχετική πρόταση της Επιτροπής έχει ως στόχο την ενίσχυση των κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΑΠΕ, παρά τα όσα υποκριτικά δήλωσαν χτες αξιωματούχοι της περί «αντιμετώπισης» της κλιματικής αλλαγής στα πλαίσια του «Πρωτοκόλλου του Κιότο».

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι το πλαίσιο δεσμευτικών στόχων που εξέδωσε η Επιτροπή αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού ενεργειακού συστήματος στην ΕΕ, το οποίο θα «μειώνει την εξάρτηση από τις εισαγωγές Ενέργειας», ενώ συνοδεύεται και από νομοθετική πρόταση που επιφέρει αλλαγές στο υπάρχον σύστημα εμπορίας εκπομπών ρύπων.

Υπενθυμίζεται ότι, από την 1 Γενάρη 2013, όλες οι ρυπογόνες βιομηχανίες στην Ευρώπη υποχρεώνονται να καταφεύγουν στο λεγόμενο «Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών Ρύπων», όπου, μέσω δημοπρασιών, αγοράζουν «δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα», πληρώνουν δηλαδή για κάθε τόνο CO2 που εκπέμπουν σε τιμή καθοριζόμενη με όρους «προσφοράς και ζήτησης». Η καπιταλιστική κρίση που έπληξε τη βιομηχανία πολλών χωρών της ΕΕ περιόρισε συνακόλουθα τη ζήτηση, δημιουργώντας πλεόνασμα «δικαιωμάτων», το οποίο ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο από δικαιώματα εκπομπής που είχαν παραχωρηθεί δωρεάν σε βιομηχανίες, εκτός των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής που μπορούν να τα μεταφέρουν για χρήση και μετά από την παραπάνω ημερομηνία. Αυτήν τη στιγμή το πλεόνασμα δικαιωμάτων εκπομπής εκτιμάται περί τα 900 εκατ. ευρώ και η Επιτροπή αποσκοπεί να το μεταφέρει προς δημοπράτηση το 2019, εισάγοντας παράλληλα μηχανισμό παρέμβασης για το ύψος των δικαιωμάτων εκπομπής που θα τίθενται στο σύστημα εμπορίας.

Μέτρα στήριξης της βιομηχανίας

Χτες επίσης, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος για τη βιομηχανία και την επιχειρηματικότητα Αντ. Ταγιάνι, ανακοίνωσε τα μέτρα «άμεσης δράσης» για την «ευρωπαϊκή βιομηχανική αναγέννηση», τα οποία προωθούν «μια πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις Ευρώπη», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση. Στόχος είναι η βιομηχανική παραγωγή να αντιπροσωπεύει το 20% του ΑΕΠ της ΕΕ μέχρι το 2020 και αναφέρεται ότι θα προωθηθεί μέσω της λήψης των εξής μέτρων: Διασφάλιση της πρόσβασης στην Ενέργεια και τις πρώτες ύλες στην εσωτερική αγορά και σε διεθνές επίπεδο, άμεσες ενισχύσεις από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά ταμεία, αποκατάσταση της κανονικής δανειοδότησης προς τις επιχειρήσεις. Ειδικά για το τρίτο μέτρο, καλείται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να παρέμβει με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η χορήγηση περισσότερων δανείων σε έργα «καινοτομίας» και βιομηχανικής ανάπτυξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ