Σάββατο 25 Γενάρη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΟΟΣΑ
Μπαράζ μέτρων για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου

Η συνεχιζόμενη διαβούλευση ανάμεσα σε συγκυβέρνηση - τρόικα περιλαμβάνει και την πλήρη εφαρμογή των πρόσφατων προτάσεων του ΟΟΣΑ.

Το υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με «διαρροές» κυβερνητικών παραγόντων, έγινε αποδέκτης επιστολής από την πλευρά της τρόικας, με την οποία ζητείται η «πειστική εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ», προκειμένου να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση. Σε αυτό το πλαίσιο, και για την κατάρτιση νομοσχεδίου που θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση τον επόμενο μήνα, συνεχίζονται οι ενδοκυβερνητικές συνεννοήσεις. Παρά τις εμφανιζόμενες αιτιάσεις ορισμένων υπουργείων που αφορούν σε ορισμένες πτυχές των σαρωτικών παρεμβάσεων, οι «αποκλίσεις με τα συναρμόδια υπουργεία είναι ελάχιστες», όπως επισημαίνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Η μελέτη του ΟΟΣΑ χαρακτηρίζει σημείο - κλειδί την επέκταση της σήμανσης «φρέσκου γάλακτος» και στο παστεριωμένο, το γάλα δηλαδή με ημερομηνία λήξης πέραν των πέντε ημερών, αλλά και την άρση οποιωνδήποτε υφιστάμενων περιορισμών στην πώληση ψωμιού από κατεψυγμένη ζύμη, καθώς, όπως αναφέρει, «δε διαφέρει στη γεύση και στην όψη» από το φρέσκο ψωμί. Και τα δύο αυτά ζητήματα, ενισχύουν τη διείσδυση μονοπωλίων των κλάδων σε βάρος κυρίως των όποιων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, αφού θα συμπιεστεί η τιμή της πρώτης ύλης. Για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και άλλα σκευάσματα προτείνεται η ελεύθερη πώληση και εκτός φαρμακείων, στα ράφια των σούπερ μάρκετ και άλλων πολυχώρων. Ζήτημα ανοίγει και για τα συνταγογραφούμενα με τη λειτουργία φαρμακείων ως σημείων πώλησης σε τέτοιους πολυχώρους, ενισχύοντας τους μονοπωλιακούς ομίλους. Στον τομέα του Τουρισμού, προτείνονται μια σειρά παρεμβάσεις στην κατεύθυνση απελευθέρωσης, όπως στην έκδοση αδειών ξενοδοχείων, στη δυνατότητα λειτουργίας τουριστικών μαρίνων ακόμη και γειτονικά σε εμπορικά ή αλιευτικά λιμάνια, άρση εμποδίων στην αποβίβαση και επιβίβαση τουριστών από κρουαζιερόπλοια, κ.ά. Η πλειάδα των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» που «συνιστά» ο ΟΟΣΑ περιλαμβάνει, επίσης, την κατάργηση των «εισφορών υπέρ τρίτων», οι οποίες αποτελούν πηγή εσόδων για ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ, άρση απαγόρευσης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, διαμόρφωση «ανοιχτών γραμμών από τα ταμεία της ΕΕ για τη βελτίωση των μεταφορικών δικτύων, τα οποία θα λυμαίνονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι κ.ά.

Κόντρες και ανασχεδιασμοί

Ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν Ο. Ρεν σε δηλώσεις από το Νταβός της Ελβετίας στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, δήλωσε ότι οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος θα ξεκινήσουν φέτος το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, ενώ δεν πρόκειται να υπάρξει «εις βάθος συζήτηση» στο ερχόμενο Γιούρογκρουπ (27 Γενάρη), καθώς η αξιολόγηση συνεχίζεται.

Κομβικός μήνας φαίνεται να είναι ο Μάης, όχι λόγω των ευρωεκλογών, αλλά γιατί τότε λήγουν και «πρέπει» να αποπληρωθούν ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους 4,1 δισ. ευρώ που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ακόμη 694 εκατ. ευρώ που αφορούν τη σταδιακή αποπληρωμή του ΔΝΤ, συνολικά δηλαδή θα αποπληρωθούν ποσά ύψους 4,8 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες

Σε παράταση φαίνεται να οδηγείται η κατάθεση του νομοσχεδίου γύρω από τους όρους και τον τρόπο «ανακεφαλαιοποίησης» των 4 λεγόμενων συστημικών τραπεζών. «Εμπόδια» φαίνεται να ανακύπτουν και γύρω από τους ισολογισμούς των τραπεζών για το δ' τρίμηνο του 2013, καθώς, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, θα καταγραφούν λογιστικές ζημιές μεγαλύτερες του αναμενόμενου, οι οποίες με τη σειρά τους, και ανάλογα με τους τελικούς όρους της ανακεφαλαιοποίησης, θα επηρεάσουν και το ύψος των αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων. Σε αυτό το πλαίσιο, ανασχεδιάζονται και τα πλάνα, προκειμένου να δημοσιευθούν οι ισολογισμοί για το 12μηνο του 2013 (Μάρτης 2014), στη συνέχεια να ανακοινωθούν τα επιχειρηματικά πλάνα του κάθε τραπεζικού ομίλου και κατόπιν να προχωρήσουν οι νέες ανακεφαλαιοποιήσεις. Από την πλευρά της, η Alpha Bank σημειώνει ότι η δημοσίευση των διαγνωστικών ελέγχων για τα προβληματικά δάνεια που διενήργησε η BlackRock «καθυστερεί με ευθύνη της τρόικας, χωρίς εμφανή αιτία, δεδομένου ότι η 2η διαγνωστική εξέταση βασίστηκε σε σενάρια ανάπτυξης, ανεργίας και εξέλιξης των τιμών των κατοικιών που είχαν προσδιοριστεί από την ίδια την τρόικα».

Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι τα σπασμένα θα φορτωθούν στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η δανειακή σύμβαση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (2015-08-23 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τα παζάρια κυβέρνηση και τρόικα (2014-03-15 00:00:00.0)
Οι παλιές «νέες» προτάσεις και οι διαχρονικές ανάγκες του κεφαλαίου (2014-03-09 00:00:00.0)
Οξυμένοι ανταγωνισμοί γύρω από τις τράπεζες (2014-03-06 00:00:00.0)
Ανταγωνιστικότητα στα μονοπώλια - διαχείριση της φτώχειας στο λαό (2013-12-01 00:00:00.0)
Στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική (2012-06-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ