Σάββατο 25 Γενάρη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΦΥ
«Στον αέρα» η ανεκτίμητη περιουσία των δομών

Μετέωρη και η επαναλειτουργία τους, αν τελικά ψηφιστεί το αντιδραστικό έκτρωμα

Ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι έχουν τον πρώτο λόγο για να μη χαθεί ούτε ένα κεραμίδι απ' την κοινή περιουσία για την οποία μόχθησαν

Eurokinissi

Ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι έχουν τον πρώτο λόγο για να μη χαθεί ούτε ένα κεραμίδι απ' την κοινή περιουσία για την οποία μόχθησαν
Σε εξέλιξη βρίσκονται ήδη οι διαδικασίες μεταφοράς των υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ στις Υγειονομικές Περιφέρειες, όπως προβλέπεται από το νομοσχέδιο που κατέθεσε χτες η κυβέρνηση για την ΠΦΥ. Εκτός όλων των άλλων, οι διαδικασίες αυτές βάζουν σε κίνδυνο την περιουσία ανεκτίμητης αξίας που χτίστηκε, μεταπολεμικά, πρωτίστως απ' τον ιδρώτα των ασφαλισμένων του ΙΚΑ.

Ηδη έχει δοθεί εντολή για τη δημιουργία επιτροπών στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ που θα καταγράψουν την περιουσία (ακίνητα, πανάκριβα μηχανήματα και αναλώσιμο υλικό). Στη συνέχεια - και πριν ψηφιστεί ο νόμος - θα γίνει παραλαβή αυτού του υλικού απ' τους περιφερειακούς διευθυντές, οι οποίοι θα πρέπει να το διαφυλάξουν μέχρι την επαναλειτουργία των μονάδων, όταν αυτές περιέλθουν στην ευθύνη των Διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).

Στον ΕΟΠΥΥ θα παραμείνουν 1.400 διοικητικοί υπάλληλοι, οι οποίοι κατανέμονται σε 57 περιφερειακές διευθύνσεις - εκ των οποίων οι εφτά βρίσκονται στην Αττική. Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, οι διευθυντές των 57 περιφερειών καλούνται να παραλάβουν, να διαφυλάξουν και να παραδώσουν στη συνέχεια στις ΥΠΕ περιουσία δισ. ευρώ. Για παράδειγμα, ένας απ' τους διευθυντές στην Αττική θα έχει υπό την εποπτεία του πάνω από τριάντα μονάδες του ΕΟΠΥΥ.

Η διαδικασία της διαθεσιμότητας - κινητικότητας, σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ, θα διαρκέσει ένα μήνα. Δηλαδή, για ένα - τουλάχιστον - μήνα, όλες αυτές οι υποδομές και το υλικό θα βρίσκονται υπό την εποπτεία 57 ανθρώπων, καθώς οι 8.000 γιατροί και εργαζόμενοι που θα βρίσκονται σε διαθεσιμότητα απαγορεύεται να εκτελούν «καθήκοντα κύρια και παρεπόμενα».

Ταυτόχρονα, μέσα στον ίδιο μήνα, η κεντρική διοίκηση του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να ετοιμάσει 8.000 διαπιστωτικές πράξεις - αφού προηγηθούν οι αιτήσεις των γιατρών και των εργαζομένων - ώστε να γίνει η μετακίνησή τους στις ΥΠΕ. Ομως οι ΥΠΕ δεν έχουν κανένα οργανόγραμμα, ενώ στην όλη διαδικασία θα πρέπει να συνυπολογιστούν διάφορες ενστάσεις ή παρενέργειες. Δηλαδή, η διαδικασία της επανατοποθέτησης του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ - και πολύ περισσότερο της επαναλειτουργίας των υγειονομικών μονάδων - μένει μετέωρη και μετατίθεται στο άδηλο μέλλον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ