Πέμπτη 30 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Χρηματοδοτικά εργαλεία για επιχειρήσεις

Κλίμα ανάκαμψης της επιχειρηματικής δραστηριότητας επιχειρεί να διαμορφώσει η συγκυβέρνηση, στο πλαίσιο διοχέτευσης ρευστότητας μέσω των «χρηματοδοτικών εργαλείων» που διαχειρίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης. Πρόκειται για προγράμματα με επιδοτούμενα επιτόκια και κρατικές εγγυήσεις, κυρίως μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τα οποία προορίζονται κυρίως για μεγάλες και σε κάθε περίπτωση κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης συναντήθηκε χτες με τον επικεφαλής της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Γ. Ζανιά. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι εκταμιεύσεις προς τις τράπεζες, στο τέλος Δεκέμβρη, διαμορφώθηκαν σε 1,17 δισ. ευρώ, με τον τραπεζίτη να σημειώνει ότι ο ρυθμός βελτίωσης των «συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων» εμφανίζει «δυναμική» με ρυθμό αύξησης 28% στους τελευταίους μήνες.

Στο 120% του ΑΕΠ ο τραπεζικός δανεισμός

Στα 217,9 δισ. ευρώ - περίπου στο 120% του ΑΕΠ - διαμορφώθηκαν στο τέλος Δεκέμβρη του 2013 τα υπόλοιπα από κάθε είδους τραπεζικά δάνεια προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Σε ετήσια βάση καταγράφεται μείωση 3,9%, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι αποπληρωμές δανείων είναι περισσότερες από τις νέες χορηγήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, τα χρωστούμενα από τα νοικοκυριά (στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια) εμφανίζονται σε 100,8 δισ. ευρώ, από τις επιχειρήσεις στα 103,2 δισ. ευρώ, ενώ στην κατηγορία «ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις» εμφανίζονται υπόλοιπα ύψους 13,9 δισ. ευρώ.

Το Δεκέμβρη του 2013 η μάζα των καταθέσεων (νοικοκυριά κι επιχειρήσεις) στις ελληνικές τράπεζες διαμορφώθηκε στα 163,2 δισ. ευρώ (από 161 δισ. το Νοέμβρη) και οι καταθέσεις του δημόσιου τομέα (κεντρική διοίκηση, ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία) στα 13,8 δισ. ευρώ (από 16,3 δισ. το Νοέμβρη).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ