Παρασκευή 31 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ανησυχίες μετά την αύξηση των επιτοκίων

ΑΓΚΥΡΑ.--

Στο φόντο των συζητήσεων που συνεχίζονται στον Τύπο για τις πολιτικές συνέπειες (ενόψει και των τοπικών εκλογών του Μάρτη) που θα έχει η αύξηση των επιτοκίων συνεχίζεται η ενδοαστική αντιπαράθεση στην Τουρκία. Ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε δηλώσει αντίθετος σε κάθε αύξηση επιτοκίων, ωστόσο η Κεντρική Τράπεζα της χώρας πήρε τη σχετική απόφαση την περασμένη Τρίτη αργά το βράδυ μετά από μια «δραματική» συνεδρίαση, όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ, προκαλώντας με τη σειρά της ανατίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου. Το «Ρόιτερς» μετέδωσε χτες ότι μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας, ο Ερντογάν εμφανίζεται να σχεδιάζει έκτακτο «οικονομικό πακέτο μέτρων» για να στηριχτούν οι επιχειρήσεις καθώς αυτό που φαίνεται να φοβάται είναι η μαζική αποχώρηση ξένων κεφαλαίων από τη χώρα.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση ετοιμάζει να προωθήσει άμεσα νομοσχέδιο για την κατάργηση των ειδικών δικαστηρίων, των δικαστηρίων δηλαδή που εκδίκασαν και τις υποθέσεις «Βαριοπούλα» και «Εργκένεγκον» οι οποίες ολοκληρώθηκαν με την καταδίκη εκατοντάδων στρατιωτικών για συνωμοσία κατά του κράτους. Το σχέδιο καλοδέχτηκε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) ενώ το Εθνικιστικό Κόμμα (MHP) δήλωσε αντίθετο.

Η «Hurriyet Daily News» έγραψε χτες ότι ο ισλαμιστής επιχειρηματίας και διανοητής Φετ. Γκιουλέν (που θεωρείται ότι είναι πίσω από τις αποκαλύψεις που κοστίζουν πολιτικά στην κυβέρνηση Ερντογάν) έχει μηνύσει τον υπουργό Εσωτερικών Εφκάν Αλα για τον υπαινιγμό του ότι (ο Γκιουλέν) ετοιμάζει ανατροπή της κυβέρνησης.

Τις τελευταίες μέρες έγιναν 115 μεταθέσεις ακόμα εισαγγελέων και δικαστών που εμπλέκονταν στις έρευνες για το σκάνδαλο διαφθοράς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ