Παρασκευή 31 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κλείνει το πρώτο στάδιο διαπραγμάτευσης στη Γενεύη

ΓΕΝΕΥΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Παρά τις μεγάλες διαφορές και τις δυσκολίες συνεχίστηκαν και χτες, στη Γενεύη, κεκλεισμένων των θυρών, οι συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και του αντιπολιτευόμενου συριακού «Εθνικού Συνασπισμού» με τη μεσολάβηση του διεθνούς απεσταλμένου Λακχντάρ Μπραχίμι.

Πηγές προσκείμενες στο τραπέζι των συνομιλιών δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι χτες, για πρώτη φορά, συζητήθηκε το θέμα της τρομοκρατίας, το οποίο η Δαμασκός προωθούσε από την πρώτη στιγμή ως κυρίαρχο ζήτημα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, η προσπάθεια της συριακής κυβερνητικής αντιπροσωπείας να επιρρίψει ευθύνες συνολικά στις «αντικαθεστωτικές» δυνάμεις για την τρομοκρατική δράση ισλαμιστών εξτρεμιστών που μάχονται στο πλευρό τους επιδιώκοντας την ανατροπή του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ, συντήρησε το μεγάλο χάσμα που φαίνεται να χωρίζει τις δύο πλευρές.

Αργότερα χτες βράδυ, σε συνέντευξη Τύπου, ο Μπραχίμι επιβεβαίωσε το κεντρικό ζήτημα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας ότι «δεν υπήρξε συμφωνία για τον τρόπο αντιμετώπισης (της τρομοκρατίας)». Και ότι κατά την αίσθησή του «δεν υπήρξε πραγματική αλλαγή στις απόψεις των δύο πλευρών».

Επιπλέον, ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου συριακού «Εθνικού Συνασπισμού» Αχμεντ Τζάρμπα ανακοίνωσε ότι δέχτηκε την πρόταση της ρωσικής κυβέρνησης και ότι θα μεταβεί στις 4 Φλεβάρη στη Μόσχα, πραγματοποιώντας έτσι την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη (στενή σύμμαχο του Σύρου Προέδρου Ασαντ) Ρωσία.

Σήμερα, οι διαπραγματευτικές αντιπροσωπείες αναμένεται να ολοκληρώσουν την πρώτη φάση συναντήσεών τους, καθορίζοντας χρονικά το επόμενο στάδιο της διεθνούς συνδιάσκεψης «Γενεύη ΙΙ».

Ανάν: Υπέρ της συμμετοχής του Ιράν στη διαδικασία

Το ίδιο 24ωρο, το αραβικό δίκτυο «Αλ Αραμπίγια» μετέδιδε δηλώσεις του πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν που προεδρεύει της λεγόμενης «Ομάδας των Πρεσβυτέρων», που συγκροτούν 12 πρώην ηγέτες και ανώτατοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με τις οποίες το Ιράν θα πρέπει να συμπεριληφθεί στη διεθνή ειρηνευτική διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στη Συρία, «γιατί μπορεί να γίνει κλειδί για τη σταθερότητα και την ειρήνευση στην περιοχή χάρη στον ιστορικό του ρόλο και στη δυνατότητά του να επηρεάζει τους άλλους».

Οι δηλώσεις του Ανάν έγιναν μετά το πρόσφατο τριήμερο ταξίδι τετραμελούς αντιπροσωπείας της Ομάδας των Πρεσβυτέρων στην Τεχεράνη, στη διάρκεια της οποίας είχαν συναντήσεις με τον Ιρανό Πρόεδρο Χασάν Ρουχανί και άλλους σημαντικούς Ιρανούς αξιωματούχους.

Το ίδιο διάστημα, οι ΗΠΑ εμφανίστηκαν χτες «ανήσυχες» για την καθυστέρηση που παρατηρείται στη διαδικασία μεταφοράς και καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου έπειτα από το αίτημα της Δαμασκού για επιπρόσθετο εξοπλισμό. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τσακ Χέιγκελ, δήλωσε πως «οι ΗΠΑ ανησυχούν γιατί η συριακή κυβέρνηση καθυστερεί να απομακρύνει τα χημικά όπλα», καλώντας τη Δαμασκό να αναλάβει την ευθύνη και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της.

Από το Παρίσι και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα «να επαγρυπνεί, προκειμένου να τηρήσει η Συρία τις δεσμεύσεις της».

Πηγές προσκείμενες στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ) υποστήριξαν ότι μέχρι σήμερα μόνο δύο φορτία χημικών όπλων έχουν απομακρυνθεί από τη Συρία, ένα στις 7 και άλλο ένα στις 27 Γενάρη, που αμφότερα αντιπροσωπεύουν κάτι λιγότερο από το 5% των χημικών που θα έπρεπε να έχουν φύγει από τη χώρα μέχρι τις 31 Δεκέμβρη.

Αποστολές τροφίμων στο προάστιο Γιαρμούκ

Μετά από πολλούς μήνες αποκλεισμού και έπειτα από δραματικές ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης που προκαλούν οι πολύμηνες συγκρούσεις στρατού και «αντικαθεστωτικών» δυνάμεων και πραγματοποιήθηκαν χτες το πρωί στο προάστιο Γιαρμούκ της Δαμασκού, όπου μένουν πολλοί Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, αποστολή περίπου 1.000 δεμάτων τροφίμων από την Υπηρεσία Αρωγής και Εργων των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες της Παλαιστίνης (UNRWA).

Το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων «Sana» επιβεβαίωσε την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας, προσθέτοντας ότι οι κάτοικοι του Γιαρμούκ είναι «όμηροι ένοπλων τρομοκρατικών οργανώσεων».

Τέλος, χτες η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» που συχνά εκδίδει διάφορες εκθέσεις, ρίχνοντας νερό στο μύλο ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, κατηγόρησε τη συριακή κυβέρνηση πως ισοπέδωσε τουλάχιστον επτά οικιστικές περιοχές, για να τιμωρήσει πολίτες που ζούσαν ανάμεσα στους «αντικαθεστωτικούς» ενόπλους.

Η ανακοίνωση συνοδεύεται από δορυφορικές φωτογραφίες «πριν και μετά» των περιοχών και από μαρτυρίες. Σύμφωνα με αυτές τις καταγγελίες, το συριακό καθεστώς φέρεται πως έχει κατεδαφίσει από τον Ιούλη 2012 χιλιάδες κτίρια σε μία έκταση 1.450 στρεμμάτων, μεταξύ άλλων, στις συνοικίες Μάσα'α αλ-Αρμπάιν και Γουάντι αλ-Ζουζ στο κέντρο της πόλης Χάμα, και Καμπούν, αλ-Τανταμόν, Μπαρζέχ, Χάραν αλ-Αγουαμίντ στα περίχωρα της Δαμασκού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ