Παρασκευή 31 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Διαπραγματεύσεις με ΠΓΔΜ με μοχλούς ΕΕ και ΝΑΤΟ

Για την πορεία των ενταξιακών διαδικασιών ΝΑΤΟ και ΕΕ της ΠΓΔΜ, μίλησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, απαντώντας στη βουλή σε επίκαιρη ερώτηση των ΑΝΕΛ.

Ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχθεί μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό στον όρο "Μακεδονία", που θα διαφοροποιεί σαφέστατα το κράτος αυτό από την ελληνική Μακεδονία και, βεβαίως, θέλουμε ένα τέτοιο όνομα erga omnes, δηλαδή ένα όνομα για κάθε χρήση εσωτερική και διεθνή, διμερή και πολυμερή».

Σημείωσε ότι «οι γείτονές μας προφανώς γνωρίζουν ότι, παρά την κρίση, κατά τη διάρκεια της κρίσης και μετά την κρίση η Ελλάδα είναι πάντα ο πιο σημαντικός γείτονάς τους και ο πιο σημαντικός εμπορικός και οικονομικός εταίρος. Η Ελλάδα είναι πάντα ο πρώτος ξένος άμεσος επενδυτής στα Σκόπια. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης γεωγραφικά ήταν, είναι και θα είναι η βασική τους έξοδος προς τη Μεσόγειο και η Ελλάδα είναι ο αγαπημένος προορισμός όλων των τουριστών που προέρχονται από τη χώρα αυτή».

Αναφέρθηκε στην προοπτική ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ, λέγοντας ότι σύντομα θα επισκεφθεί και τις έξι πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων ως Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ. Θυμίζουμε ότι εκτός από τα Σκόπια, και οι κυβερνήσεις Σερβίας και Μαυροβουνίου έχουν εκφράσει πρόθεση να ενταχθούν στην ΕΕ, η Κροατία εντάχθηκε ήδη.

«Εάν γίνει αντιληπτό από τους γείτονές μας ότι πρέπει να κάνουν τα βήματα που απαιτεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το Διεθνές Δίκαιο, η Ελλάδα θα συμβάλλει όσο μπορεί περισσότερο, άμεσα, ουσιαστικά, πρακτικά, στη διασφάλιση αυτής της προοπτικής τους» πρόσθεσε ο Βενιζέλος, ζητώντας ουσιαστικά από τα Σκόπια συνεννόηση και συμβιβασμό προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να στηρίξει την υποψηφιότητά τους.

Οι διαδικασίες στο ΝΑΤΟ

Μιλώντας παρακάτω για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την ένταξη στη λυκοσυμμαχία και άλλων χωρών όπως η ΠΓΔΜ, είπε: «Το ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ το αντιμετωπίζει το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο σε όλα τα επίπεδα, στο επίπεδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων, στο επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, στο επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων, με συναίνεση. Υπάρχει ευρύτατη ομάδα χωρών - μελών που έχουν την ίδια ακριβώς αντίληψη για τα κριτήρια και το ρυθμό της διεύρυνσης. Αυτή η ομάδα χωρών, η οποία στην πραγματικότητα οδηγεί και τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ, εμφανίστηκε και στη Σύνοδο Κορυφής του 2008 και σε κάθε άλλη Σύνοδο, στην οποία ετέθη ζήτημα εφαρμογής της πολιτικής των λεγομένων ανοιχτών θυρών στο ΝΑΤΟ. Το ίδιο έγινε και στο Σικάγο. Το ίδιο έγινε και στην τελευταία Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών. Το ίδιο βλέπουμε ότι τείνει να γίνει και στην επανάληψη της συζήτησης αυτής σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, τον Ιούνη, ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής του ΝΑΤΟ, το Σεπτέμβρη στην Ουαλία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ