Πέμπτη 10 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ
Το φορολογικό «γιουρούσι» συνεχίζεται

Οπως ανακοινώθηκε επίσημα, στο α` 4μηνο του 2001 τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 10,7%, ποσοστό που είναι υπερτριπλάσιο του πληθωρισμού

Αύξηση σε ποσοστό 14,6% σημείωσαν τα κάθε είδους κρατικά έσοδα για το μήνα Απρίλη, ενώ στο τετράμηνο Γενάρη - Απρίλη παρουσιάζονται αυξημένα σε σχέση με πέρυσι κατά 10,7%. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, τα έσοδα, που κατά κύριο λόγο προέρχονται από την άμεση και την έμμεση φορολογία, δηλαδή από τη φορολογική αφαίμαξη των μισθωτών και συνταξιούχων, τρέχουν με ρυθμό πολλαπλάσιο του πληθωρισμού και, επίσης, αρκετά πάνω ακόμη και από τον ετήσιο στόχο 8%, που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2001. Το λεγόμενο «πλεόνασμα εσόδων», σε σχέση με το στόχο που έχει τεθεί για το τετράμηνο, διαμορφώνεται σε 45 δισ. δρχ.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα έσοδα στο πρώτο τετράμηνο του έτους έφτασαν σε 3,68 τρισ. δρχ. και προέρχονται από τις εξής πηγές:

Εσοδα ΔΟΥ: Εφτασαν σε 2,3 τρισ. δρχ. και αποτελούν το 62,7% των συνολικών εσόδων της περιόδου. Ο φόρος εισοδήματος αυξήθηκε σε σύγκριση με πέρυσι κατά 10,3% και ο ΦΠΑ κατά 13,9%. Ετσι, γίνεται φανερό πως η μεγάλη μάζα του φόρου πληρώνεται από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τα λαϊκά στρώματα, μέσω της άμεσης και της έμμεσης υπερφορολόγησης.

Εσοδα τελωνείων: Διαμορφώθηκαν σε 916 δισ. δρχ. και συμμετέχουν στο σύνολο των εσόδων με ποσοστό 24,9%. Η αύξηση σε σχέση με πέρυσι είναι μόλις 2,01%, κυμαίνεται, δηλαδή, αρκετά χαμηλότερα από τον πληθωρισμό και σε προφανή αντίθεση με τα έσοδα των ΔΟΥ, που καταβάλλουν οι μισθοσυντήρητοι.

Εσοδα υπολόγου: Πρόκειται για μη φορολογικά έσοδα, όπως μερίσματα από μετοχές που έχει στην κατοχή του το Δημόσιο. Στο πρώτο τετράμηνο φέτος ανήλθαν σε 454 δισ. και αποτελούν το 12,4% των συνολικών εσόδων. Τα έσοδα αυτά προέρχονται πρώτα και κύρια από μερίσματα εταιριών και οργανισμών, που δεν έχουν ιδιωτικοποιηθεί και βρίσκονται στην κατοχή του Δημοσίου. Ειδικά για το μήνα Απρίλη, παρουσιάζουν πολύ μεγάλη αύξηση 27,9%, γεγονός που είναι συγκυριακό φαινόμενο, καθώς οφείλεται στο αυξημένο μέρισμα που έδωσε τον ίδιο μήνα η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ