Σάββατο 8 Φλεβάρη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΡΙΚΗ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προς διεύρυνση η γερμανική στρατιωτική παρουσία στην Αφρική...

ΝΤΑΚΑΡ - ΜΠΑΜΑΚΟ.--

Σε μία απτή απόδειξη των σχεδίων του Βερολίνου για αύξηση της στρατιωτικής ιμπεριαλιστικής παρουσίας του στην Αφρική η Γερμανίδα νέα υπουργός Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνέχισε χτες την αφρικανική περιοδεία της από τη Σενεγάλη στην πρωτεύουσα του Μάλι, Μπαμάκο, εκφράζοντας «υπερηφάνεια και ευγνωμοσύνη» για την παρουσία των Γερμανών στρατιωτών στη δυτικοαφρικανική χώρα.

Η ίδια δεν άφησε περιθώρια παρανόησης για τη μεσοπρόθεσμα ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας του Βερολίνο στο Μάλι, πέρα από την απόφαση που πήρε την Τετάρτη το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο να αυξήσει από 180 σε τουλάχιστον 250 τους στρατιώτες που στηρίζουν την ιμπεριαλιστική αποστολή της ΕΕ στη δυτικοαφρικανική χώρα και να παρατείνει τη θητεία της αποστολής ως το Φλεβάρη του 2015.

Αναφερόμενη στις διαβεβαιώσεις που της έδωσε προχτές στο Ντακάρ ο Σενεγαλέζος ομόλογός της, Ογκουστίν Τιν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι παρά τη βελτίωση της κατάστασης στο Μάλι και το κύμα φυγής εξτρεμιστών ισλαμιστών από το βόρειο τμήμα της χώρας, «χρειάζεται επαγρύπνηση και προσοχή».

Στη Σενεγάλη σταθμεύουν περίπου 70 Γερμανοί στρατιώτες που βρίσκονται εκεί στο πλαίσιο ενίσχυσης της ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής αποστολής της ΕΕ στο Μάλι (EUTM). Στο Μάλι βρίσκονται επίσης και περίπου 100 Γερμανοί ως εκπαιδευτές του μαλινέζικου στρατού. Ωστόσο, στις 21 του μήνα έχει προγραμματιστεί ειδική συνεδρίαση της γερμανικής ομοσπονδιακής βουλής προκειμένου να αποφασιστεί κατά πόσο είναι δυνατή η περαιτέρω αύξηση της στρατιωτικής αποστολής στο Μάλι και ποια μορφή και αριθμητική δύναμη θα έχει μία γερμανική στρατιωτική αποστολή στο Αφγανιστάν, όταν τερματιστεί στο τέλος του χρόνου τυπικά η (υπό αμερικανική ηγεσία) δυτική ιμπεριαλιστική επέμβαση.

Η προσπάθεια του Βερολίνου να εντείνει σταδιακά τη στρατιωτική παρουσία του σε κρίσιμες γεωπολιτικά περιοχές και της Αφρικής γίνεται ολοένα και πιο έκδηλη το τελευταίο διάστημα. Επιπλέον, στα σχέδια ανασυγκρότησης του γερμανικού στρατού, δύναμης περίπου 185.000 ατόμων που ξεδιπλώνονται από το 2010, προβλέπεται μεταξύ άλλων τα επόμενα χρόνια η ανάπτυξη τουλάχιστον 10.000 στρατιωτών σε χώρες της Αφρικής από το σύνολο των μόλις 550 που έχουν αναπτυχθεί σήμερα σε επτά αφρικανικές χώρες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ