Σάββατο 8 Φλεβάρη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενδοαστικές διαφοροποιήσεις για το μέλλον της ΕΕ και τη «συνταγή» διαχείρισης

Οι διαφοροποιήσεις που εκδηλώνονται στο εσωτερικό της αστικής τάξης για τους τρόπους ξεπεράσματος της κρίσης, και στο αν και πώς θα πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία «ομοσπονδιοποίησης» της ΕΕ, καθώς και οι φόβοι των αστών για είσοδο σε νέο κύκλο κρίσης αναδείχτηκαν στη δεύτερη μέρα εκδήλωσης με τίτλο «Τολμήστε για τη δημοκρατία».

Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του υφυπουργού Εξωτερικών Δ. Κούρκουλα που υπερασπίστηκε το «Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο», λέγοντας ότι «διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εδραίωση της κοινωνικής ειρήνης και ευημερίας στην ήπειρο μας, αλλά και στην προώθηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης». Υποστήριξε ότι αυτό «όχι μόνο δεν είναι ασύμβατο με την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης, αλλά η ενίσχυσή του αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την υπέρβασή της».

Απαντώντας σε όσους επιμένουν στην ΕΕ για μια σφιχτή δημοσιονομική πολιτική, είπε: «Οι επικριτές του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου το ενοχοποιούν για τα υψηλά ελλείμματα στην Ευρώπη. Από πλευράς μας όμως θεωρούμε ότι, ειδικά στην παρούσα μακρο-οικονομική συγκυρία, το μοντέλο αυτό, του οποίου οι αρχές και αξίες εγγράφονται στις Συνθήκες, όχι μόνον δεν είναι παρωχημένο ή επισφαλές, τουναντίον παραμένει επίκαιρο και συνιστά τη μόνη ασφαλή δίοδο εξόδου από την πολυσχιδή κρίση».

Συμπλήρωσε, ακόμα, ότι «η διαμόρφωση των κοινωνικών πολιτικών στη σημερινή Ευρώπη των "28" δεν πρέπει να έχει όμως μόνο έναν απλό επιδοματικό χαρακτήρα, αλλά είναι ανάγκη να διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής για την παροχή κινήτρων ένταξης των πολιτών στην παραγωγική και πολιτική διαδικασία. Ο ρόλος του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου δεν είναι μόνο να προστατεύει τους αδύναμους, αλλά να διασφαλίζει ενεργούς κοινωνικούς ρόλους για όλους τους πολίτες». Τοποθέτηση που αντανακλά την ενίσχυση μιας τάσης στους κόλπους της ελληνικής αστικής τάξης για νέο μείγμα διαχείρισης της κρίσης, με δημοσιονομική χαλάρωση, θεωρώντας ότι θα εξυπηρετήσει καλύτερα το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, αλλά και της ενσωμάτωσης ορισμένων κοινωνικών τμημάτων, αναγκαίων για τις συμμαχίες του κεφαλαίου.

Μεταξύ άλλων εισηγητών, ο Γκίκας Χαρδουβέλης, καθηγητής πανεπιστημίου, τάχθηκε υπέρ μιας «σφιχτής δημοσιονομικής ένωσης, μιας καλής τραπεζικής ένωσης, ενός κοινού μηχανισμού εξυγίανσης των τραπεζών». Ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής πανεπιστημίου, επέμεινε ότι η ΕΕ χρειάζεται δημοσιονομική ένωση, ώστε να έχει και ενιαίο προϋπολογισμό που μαζί και με άλλες αλλαγές θα κάνουν το ευρώ βιώσιμο, με παράλληλη ενίσχυση ενός «κοινωνικού δικτύου κοινωνικής προστασίας».

Ο Κώστας Μποτόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κάλεσε «να μην υπακούμε τυφλά» σε ό,τι έρχεται από τα κεντρικά της ΕΕ, αφού «κάποια πράγματα αποδείχτηκε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο χρειάζονται αλλαγή». Μίλησε για «πανθομολογούμενες αδυναμίες αυτού του προγράμματος σωτηρίας», ζήτησε ωστόσο «να ολοκληρώσουμε το πλαίσιο» αυτό «όσο το δυνατό γρηγορότερα», και κατόπιν «να σχεδιάσουμε (σ.σ. στην ΕΕ) το νέο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ