Σάββατο 8 Φλεβάρη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Ευρωεκλογές ταυτόχρονα με τη δεύτερη Κυριακή των τοπικών

Σοβαρά εμπόδια στους ετεροδημότες εργαζόμενους, οι οποίοι για να ψηφίσουν και στις ευρωεκλογές θα πρέπει να ταξιδέψουν δύο φορές

Σοβαρά εμπόδια στη συμμετοχή μεγάλου μέρους των λαϊκών στρωμάτων στις ευρωεκλογές βάζει η κυβέρνηση, καθώς με τροπολογία που κατέθεσε χθες ορίζεται ότι οι ευρωεκλογές θα γίνουν μαζί με τις επαναληπτικές εκλογές για την Τοπική Διοίκηση. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι ετεροδημότες ψηφοφόροι, προκειμένου να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές θα πρέπει να ταξιδέψουν δύο φορές, με διπλάσιο προφανώς κόστος.

Συγκεκριμένα, με την τροπολογία που κατέθεσε χτες στη Βουλή το υπουργείο Εσωτερικών, οριστικοποιούνται οι ημερομηνίες διεξαγωγής των τοπικών εκλογών στις 18 και 25 Μάη. Ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, στις 25 Μάη.

Με το πρόσχημα ότι η ταυτόχρονη διεξαγωγή των ευρωεκλογών με την πρώτη Κυριακή των τοπικών εκλογών, δηλαδή στις 18 Μάη, θα επιφέρει προβλήματα στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και ιδιαίτερα στη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, η κυβέρνηση ουσιαστικά βάζει εμπόδια σε εκατομμύρια ετεροδημότες εργαζόμενους να ψηφίσουν. Κι αυτό γιατί οι συνθήκες οικονομικής κρίσης και η ανέχεια στο λαϊκό εισόδημα δεν επιτρέπουν τη μετακίνηση δύο συνεχόμενες Κυριακές στον τόπο ψηφοφορίας.

Το ΚΚΕ από την αρχή είχε πάρει καθαρή θέση ότι οι ημερομηνίες των εκλογών πρέπει να διευκολύνουν τους εργαζόμενους στην άσκηση του δικαιώματος της ψήφου. Ως εκ τούτου πρότεινε ο πρώτος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών να γίνει στις 25 Μάη, μαζί με τις ευρωεκλογές και ο δεύτερος γύρος των τοπικών εκλογών να γίνει την Κυριακή 1 Ιούνη.

Καταργείται το δικαίωμα μεταναστών και ομογενών να ψηφίζουν στις τοπικές εκλογές

Ταυτόχρονα, επικαλούμενη απόφαση του ΣτΕ του 2013, η κυβέρνηση καταργεί τη δυνατότητα των ομογενών και μεταναστών να ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές. Η απόφαση αυτή αφορά και τους πολίτες των χωρών ΕΖΕΣ, δηλαδή της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν, της Νορβηγίας και της Ελβετίας.

Η συμμετοχή ομογενών και μεταναστών στις τοπικές εκλογές θεωρείται ότι δεν είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα, το οποίο, όπως σημειώνεται στην τροπολογία, «επιφυλάσσει το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι κατά τις εκλογές των ΟΤΑ α' βαθμού μόνο σε Ελληνες πολίτες».

Στο μεταξύ συντέμνονται οι προθεσμίες για την κατάρτιση συνδυασμών και τον προσδιορισμό των εκλογικών τμημάτων. Συγκεκριμένα, η δήλωση κατάρτισης των συνδυασμών επιδίδεται στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τη 12η και όχι τη 13η μέρα από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Η δε έκδοση των αποφάσεων του αντιπεριφερειάρχη για τον προσδιορισμό των εκλογικών καταστημάτων και των καταστημάτων ψηφοφορίας θα γίνεται πέντε μέρες νωρίτερα απ' ό,τι ίσχυε, δηλαδή δέκα μέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Η δε έναρξη της προεκλογικής περιόδου διαφοροποιείται για τις δημοτικές και τις ευρωεκλογές. Η έναρξη της προεκλογικής περιόδου αρχίζει από τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος που ορίζει την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας για τις ευρωεκλογές (μέχρι σήμερα ίσχυε ότι αρχίζει η προεκλογική περίοδος 30 μέρες πριν την ημερομηνία των εκλογών).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ