Τρίτη 11 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ
Τίμησαν τα 55χρονα της νίκης της Επανάστασης

Ο Πρέσβης της Κούβας απευθύνει χαιρετισμό
Ο Πρέσβης της Κούβας απευθύνει χαιρετισμό
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη φιλόξενη αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας η εκδήλωση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης για την 55η επέτειο της νίκης της Κουβανικής Επανάστασης. Φέτος, η επέτειος συμπίπτει με τα 50 χρόνια ζωής και δράσης του Συνδέσμου, που από την πρώτη στιγμή εκφράζει την αταλάντευτη διεθνιστική του αλληλεγγύη στο Νησί της Επανάστασης. Στην εκδήλωση, παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο πρέσβης της Κούβας στη χώρα μας Οσβάλντο Κομπάτσο, που, αφού ευχαρίστησε εκ μέρους του αγωνιστή κουβανικού λαού για την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση που δίνει ο Σύνδεσμος όλα αυτά τα χρόνια, αναφέρθηκε στη σημασία της νίκης την 1η Γενάρη του 1959. Σημείωσε ότι όλο και περισσότερο απομονώνεται η πολιτική του αποκλεισμού των ΗΠΑ και στην 68η Ολομέλεια του ΟΗΕ τον περασμένο Νοέμβρη γνώρισε νέα ήττα, αφού 188 χώρες υπερψήφισαν το αίτημα άρσης του αποκλεισμού. Αναφορά, επίσης, έγινε και στην προσπάθεια της Κούβας για αμοιβαία συνεργασία με τις άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Επίσης, αναφέρθηκε στον αγώνα που δίνει η Κούβα και το κίνημα αλληλεγγύης για να επιστρέψουν και οι 5 Κουβανοί πατριώτες στην πατρίδα τους. Ο Ρενέ Γκονζάλες έχει αφεθεί ελεύθερος, ο Φερνάντο Γκονζάλες έχει ανακοινωθεί ότι αφήνεται ελεύθερος στις 27 Φλεβάρη, ενώ παραμένουν άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ σε συνθήκες απομόνωσης, οι Εράρδο Ερνάντες, Ραμόν Λαμπανίνιο και Αντόνιο Γκερέρο.

Αποψη από την εκδήλωση
Αποψη από την εκδήλωση
Ο πρέσβης, επίσης, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση και το ΚΚ Κούβας εντείνουν την προσπάθεια για την επικαιροποίηση του οικονομικού μοντέλου με βάση τις αποφάσεις του 6ου Συνεδρίου του Κόμματος που συζητήθηκαν πλατιά με το λαό», προσθέτοντας ότι «οι Κουβανοί επαναστάτες έχουμε συνείδηση και επίγνωση των κινδύνων και των σχεδίων των εχθρών της Επανάστασης και ταυτόχρονα εμπιστοσύνη στο λαό που υπερασπίζεται το σοσιαλισμό και αντιστέκεται στον ιμπεριαλισμό 90 μόλις μίλια από τα σαγόνια του».

Καρπός της ακατάπαυστης ταξικής πάλης

Την κεντρική ομιλία έκανε η Κατερίνα Γεράκη εκ μέρους του ΔΣ του Συνδέσμου, που, πέρα από το ιστορικό της Επανάστασης και τη σημασία της, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Η επανάσταση στην Κούβα δεν ήταν ένα αυθόρμητο ξέσπασμα. Ο αγώνας του κουβανικού λαού δεν ήταν απλά μια σειρά ξεσπασμάτων οργής και αγανάκτησης ενός καταπιεσμένου λαού χωρίς περιεχόμενο, σκοπούς και προοπτική, σημάδι απέναντι στον πραγματικό ταξικό εχθρό. Η σύγχρονη κουβανική ιστορία είναι καρπός της ακατάπαυστης ταξικής πάλης ανάμεσα σε εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους, Ισπανούς αποικιοκράτες και σκλάβους, μεγαλοτσιφλικάδες και φτωχούς αγρότες, τοποτηρητές των αμερικανικών επιχειρηματικών συμφερόντων και εργαζομένους, καπιταλιστές και εργάτες. Η μελέτη της είναι πραγματικά αποκαλυπτική, δείχνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τα περάσματα από τους διάφορους κοινωνικοοικονομικούς σχηματισμούς και τις σχέσεις παραγωγής, τις επιβιώσεις ενός εκμεταλλευτικού συστήματος σε ένα άλλο, την κοινή γραμμή που τα διαπερνά με την εκμετάλλευση της ανθρώπινης εργασίας. Δείχνει την ασίγαστη, παρά τα πισωγυρίσματα, κίνηση της Ιστορίας προς τα εμπρός, στο δρόμο για το βασίλειο της ελευθερίας, σε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Στην πλούσια δράση του Συνδέσμου για τα 50ά γενέθλιά του, αναφέρθηκε ο πρόεδρός του Νίκος Καρανδρέας, που αναφέρθηκε στα ιδρυτικά μέλη του συνδέσμου, αναφέροντας ενδεικτικά τους Κ. Βάρναλη, Κ. Πορφύρη, Β. Κατράκη. Αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη τα δύσκολα χρόνια της «ειδικής περιόδου», μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και τις άλλες χώρες Ευρώπης, στις μπριγάδες αλληλεγύης, στην ανάπτυξη της δράσης και σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Ξάνθη, Λάρισα, Κεφαλονιά με τα παραρτήματα του Συνδέσμου.

Οι παραβρισκόμενοι, επίσης, ενέκριναν δύο ψηφίσματα, ένα για την κατάργηση της λεγόμενης «κοινής θέσης» της ΕΕ από το Δεκέμβρη του 1996 ενάντια στην Κούβα και ένα για την άμεση απελευθέρωση και των υπόλοιπων από τους 5 Κουβανούς πατριώτες.

Στην εκδήλωση, παραβρέθηκαν οι Γιώργος Μαρίνος και Νίκος Σοφιανός, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, ο Χρίστος Τζιντζιλώνης απο την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, η Δέσποινα Μάρκου, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, ο Γρηγόρης Αναγνώστου από την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Υφεσης και Ειρήνης.

Επίσης, με πρόταση των διοργανωτών τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του συντρόφου Ορέστη Κολοζώφ.

Η εκδήλωση «ντύθηκε» με πολύ όμορφο και ουσιαστικά τρόπο με την απαγγελία από τον ηθοποιό Νίκο Παπακωνσταντίνου ποιημάτων του Κουβανού Νικολάς Γκιγίεν, και τα επαναστατικά τραγούδια από τη χώρα μας, τις ΗΠΑ, την Ισπανία και την Κούβα που ερμήνευσε ο Στέφανος Ψαραδάκος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ