Τρίτη 11 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - «ΓΕΝΕΥΗ ΙΙ»
Αρχισε η δεύτερη φάση των συνομιλιών στη Γενεύη

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ξεχωριστές συναντήσεις με τις αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και του αντιπολιτευόμενου «Εθνικού Συνασπισμού» είχε, χτες, στη Γενεύη ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λακχντάρ Μπραχίμι, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν κατηγορίες για την ατζέντα και τους στόχους της δεύτερης φάσης της ειρηνευτικής συνδιάσκεψης «Γενεύη ΙΙ».

Ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών, Φαϊσάλ Μικντάντ, κατήγγειλε μετά τη δίωρη συνάντηση της κυβερνητικής αντιπροσωπείας με τον Μπραχίμι τη σφαγή τουλάχιστον 50 αμάχων (ανάμεσά τους γυναίκες, παιδιά και τέσσερις ανάπηροι) από ισλαμιστές εξτρεμιστές της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε» (ISIL) το Σαββατοκύριακο στο χωριό αλαουιτών, Μαάν, της κεντρικής επαρχίας Χάμα, ζητώντας από τον διεθνή απεσταλμένο να πάρει ξεκάθαρη θέση κατά της βίας. Ο Μικντάντ σημείωσε ότι δεν είναι εφικτή καμία διαπραγμάτευση δίχως τερματισμό της βίας και της τρομοκρατίας, καταγγέλλοντας για μία ακόμη φορά την υποστήριξη που δίνουν σε «αντικαθεστωτικές» εξτρεμιστικές οργανώσεις ξένες χώρες.

Αναφερόμενος εμμέσως στο σχέδιο που ανακοίνωσε χτες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, πως θα καταθέσει το Παρίσι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρόσβαση οργανώσεων αρωγής σε αμάχους πολιορκημένων πόλεων της Συρίας, ο Μικντάντ επανέλαβε τις κατηγορίες του κατά της Γαλλίας. Οπως είπε, η Γαλλία είναι από τις χώρες που στηρίζουν την τρομοκρατία στη Συρία και τόσο αυτή όσο και άλλες, όπως η Βρετανία, θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν διεθνείς κυρώσεις υπό το άρθρο 7 της Χάρτας του ΟΗΕ.

Λίγες ώρες πριν τις δηλώσεις Μικντάντ στη Γενεύη, ο Φαμπιούς είχε χαρακτηρίσει, στο γαλλικό ραδιοσταθμό RTL, «απολύτως σκανδαλώδες» να γίνεται κουβέντα για την εξασφάλιση της πρόσβασης αρωγής σε αμάχους και να συνεχίζει ο πληθυσμός «να λιμοκτονεί μέρα με τη μέρα».

Μετά τη 90λεπτη συνάντηση του Μπραχίμι με την αντιπροσωπεία του «Εθνικού Συνασπισμού» ο εκπρόσωπος της τελευταίας, Λουάι αλ Σάφι, κατηγόρησε και αυτός με τη σειρά του τη συριακή κυβέρνηση για «κλιμάκωση βίας», λέγοντας πως όσο συνεχίζεται αυτή δεν μπορούν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Επανέλαβε, τέλος, ότι ο βασικός στόχος του νέου γύρου συνομιλιών «είναι ο σχηματισμός συριακής μεταβατικής κυβέρνησης». Διεθνή πρακτορεία πάντως μετέδωσαν πως για πρώτη φορά, χτες, στην αντιπροσωπεία του «Εθνικού Συνασπισμού» συμμετείχαν και εκπρόσωποι ένοπλων οργανώσεων, όπως ο Τζαμάλ Μααρούφ από το «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε», και ένοπλοι ισλαμιστές από τη νότια επαρχία Ντεράα.

Σήμερα, ο Μπραχίμι θα προσπαθήσει να έχει συνομιλίες με τη συμμετοχή και των δύο πλευρών στο τραπέζι του διαλόγου, ενώ η Μόσχα πρότεινε διεύρυνση των διαπραγματεύσεων με τη συμμετοχή αξιωματούχων από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Παράλληλα με τις δύσκολες συνομιλίες της «Γενεύης ΙΙ», που όπως ανακοινώθηκε χτες θα διαρκέσουν τουλάχιστον ως την ερχόμενη Παρασκευή, συνεχίστηκαν στην πόλη Χομς οι απομακρύνσεις εκατοντάδων αμάχων, παρά την παραβίαση της εκεχειρίας μέσα στο Σαββατοκύριακο από τα πυρά «αντικαθεστωτικών» ομάδων ενόπλων, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο αρκετών αμάχων και τον τραυματισμό αρκετών προσώπων (ανάμεσά τους και μέλη διεθνών οργανώσεων αρωγής).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ