Παρασκευή 11 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Λιγότερες οικογένειες θα κάνουν φέτος διακοπές

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΚΑ, τα 4 στα 10 ελληνικά νοικοκυριά, δε θα μπορέσουν φέτος να κάνουν διακοπές

Περίπου το 40% των ελληνικών νοικοκυριών δε θα κάνει φέτος διακοπές, κατά κύριο λόγο εξαιτίας οικονομικής αδυναμίας, ενώ μειώνεται διαρκώς η περίοδος που κάνει διακοπές η μέση οικογένεια. Τα παραπάνω προκύπτουν από σχετική έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), σύμφωνα με την οποία το κόστος διακοπών για διαμονή και διατροφή 15 ημερών για μια τετραμελή οικογένεια ανέρχεται σε 700.000 δρχ. Σύμφωνα με το ΙΝΚΑ για το 68% των οικογενειών που δε θα μπορέσουν να πάνε κάπου κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών το γεγονός αυτό οφείλεται σε οικονομικές δυσκολίες, για το 14% σε οικογενειακές υποχρεώσεις και σε άλλους λόγους για το 6%.

Επιπλέον, η πλειοψηφία όσων κάνουν διακοπές, ποσοστό 65% επιδιώκει τη διαμονή σε κάποιο συγγενικό, φιλικό ή ιδιόκτητο σπίτι ώστε να αποφύγει τα έξοδα διαμονής. Ειδικότερα, σε ιδιόκτητο σπίτι θα μείνει το 42%, σε συγγενικό ή φιλικό σπίτι το 23%, σε ξενοδοχείο και γενικότερα ενοικιαζόμενο κατάλυμα το 34%.

Η διάρκεια των διακοπών όλης της οικογένειας περιορίζεται όλο και περισσότερο, καθώς το 23% κάνει διακοπές επτά ημέρες, το 28% 10 ημέρες, το 35% 15 ημέρες, ενώ μόλις το 20% κάνει διακοπές 20 μέρες και το 6% ένα μήνα. Αυτό, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΚΑ αποδίδεται κυρίως σε οικονομικούς λόγους, τόσο σε οικονομικές δυσκολίες, όσο και σε πρόσθετη εργασία, ενώ κατά ένα μέρος οφείλεται και σε διασπορά των διακοπών σε περισσότερες εποχές πέρα από το καλοκαίρι.

Την προτίμηση των οικογενειών συγκεντρώνει η θάλασσα, καθώς παραθαλάσσιες περιοχές επιλέγει το 81%, το βουνό επιλέγει ποσοστό 15%, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 4% των Ελλήνων επιλέγει προορισμούς εκτός Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ