Σάββατο 15 Φλεβάρη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Καμπάνια για τη διάσωση του τάφου του Γ. Κάνταρ

Σε καμπάνια για την διάσωση του τάφου του Ούγγρου κομμουνιστή ηγέτη Γιάνος Κάνταρ που βρίσκεται στο νεκροταφείο Φιουμέι της Βουδαπέστης καλεί η Νεολαία του Εργατικού Κόμματος Ουγγαρίας, κόμμα που συμμετέχει στην Πρωτοβουλία Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Ευρώπης. Ο Κάνταρ, Γραμματέας του ΚΚ Ουγγαρίας και ηγέτης της Σοσιαλιστικής Ουγγαρίας, πέθανε στις 6 Ιούλη του 1989 και έχει ταφεί σε κοινό τάφο με την σύζυγό του.

Το 2010 άγνωστοι βεβήλωσαν αυτόν τον τάφο και «έκλεψαν τα οστά του Ούγγρου ηγέτη», ενέργεια που δεν μπορεί παρά να ενταχθεί στο πλαίσιο της αντικομμουνιστικής εκστρατείας που είναι σε εξέλιξη από τις αστικές κυβερνήσεις και περιλαμβάνει απαγόρευση των συμβόλων στους κομμουνιστές, απειλές για απαγόρευση του Εργατικού Κόμματος Ουγγαρίας, παραχάραξη της ιστορίας και συκοφάντηση της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

Τώρα οι ουγγρικές αρχές με τη δικαιολογία ότι δεν συμφωνούν με την τοποθέτηση της συζύγου του στον τάφο και επίσης επειδή δεν υπάρχουν απόγονοι καθώς δεν είχε παιδιά, ζητάνε να εκκενωθεί ο τάφος και να πωληθεί. Η καμπάνια έχει ως στόχο όχι μόνο να διασωθεί ο τάφος αλλά και να ανεγερθεί μνημείο για τον κομμουνιστή ηγέτη.

Ο Γιάνος Κάνταρ, επιφανές στέλεχος του Ουγγρικού και του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, συνέβαλε στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού και αντιτάχθηκε, κι αυτός, στην αντεπανάσταση του 1956 με την συνδρομή των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που επιχείρησαν να ανατρέψουν το σοσιαλισμό και να παλινορθώσουν το καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ